Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit 2008 tonen

Twitter Top 20

In 2008 heeft Twitter een enorme groei doorgemaakt. Om een indruk te krijgen van wat je al zo met Twitter kan, kun je de top 20 van de postings op Twitter raadplegen. De verwachting is dat Twitter in 2009 nog door zal groeien. Ik ben de laatste tijd nogal actief met deze tool; en ik moet zeggen, dat ik wel mogelijkheden zie voor de mediatheek, om Twitter te gaan gebruiken. Zo kun je snel berichten/berichtjes doorgeven aan je publiek zonder SMS-jes of telefoontjes of mailtjes uit te laten gaan. Het moet natuurlijk wel zo zijn dat veel van je klanten ook twitteraars zijn... Een handige zoekfunctie binnen Twitter is Twitority ...Happy New Year, Twitter!...

Radio Online over: online vriendschappen

Waar leidt het toe: al die online vriendschappen? Maakt internet ons socialer? Of worden we er enkel nog individualistischer, en misschien eenzamer, van? Of helpt internet ons om juist socialer te worden. Is er sprake van vriendschapsinflatie? Of een opwaardering van vriendschapsbanden? Wat is de waarde van een internetvriendschap? Wat betekenen sites als Hyves en Twitter voor onze échte samenleving. Luister de discussie (podcast of streaming) op Radio Online, d.d. 27 december 2008 . Gespreksdeelnemers: Publicist Arjen van Velen , die zich afzet tegen wat hij noemt de 'vriendschapsinflatie' op sites als Hyves Valerie Frissen , hoogleraar ict en sociale verandering aan de Erasmus Universiteit Marina van Dongen die haar leven deelt via weblog, Twitter.com en online fotos Jim Stolze die al een maand lang geen internet heeft gebruikt om te ontdekken of hij daar gelukkiger van wordt Francisco van Jole is de gespreksleider

Vier de vierde kerstdag

Al genoeg kerstmuziek gehoord? Op 'vierde kerstdag' nog even een muziekposting. Ik heb een site ontdekt met bekende kerstliederen: The 5th Annual Garritan Community Christmas Album . Musici overal ter wereld leveren een muzikale bijdrage als sample voor dit gemeenschapsproject. De uiteindelijke site is in elkaar gezet door één persoon met behulp van computer of desktop. Je kunt kiezen uit verschillende Xmas songs.

R4 - Revolution for DS

Nou, het moest zo gemakkelijk zijn, games downloaden en op je Nintendo DS zetten. Toch heeft het me een halve middag gekost om een en ander voor elkaar te krijgen. Spelletje zoeken, dowloaden op je pc , uitpakken (unzip) via een unzip-programma (eerst downloaden dat programma), dan overzetten naar je speciale 'usb-stick' R4, en dan eindelijk kun je (Junior eigenlijk) het spel spelen op de Nintendo. Maar uiteindelijk wel een mooi (geldbesparend) systeem, als je eenmaal weet hoe het werkt!

iBreviary

De Rooms-Katholieke kerk gaat met zijn tijd mee. Het Vaticaan biedt je de mogelijkheid om de gebeden mee te nemen op je ipod. Het Vaticaan blijft niet in het verleden hangen. Onder de naam iBreviary brengt het een applicatie uit van iTunes die is ontworpen door de Italiaanse priester Paolo Padrini en een Italiaanse webdesigner. Met iBreviary kan het zogenaamde getijdenboek met de dagelijkse gebeden voor rooms-katholieke priesters (breviarium in het latijn) worden afgeluisterd in het Italiaans, Engels, Spaans, Frans en Latijn en over enige tijd ook in het Portugees en Duits. Andere onderdelen van het programma omvatten de gebeden voor de dagelijkse mis en een verzameling van verschillende andere gebeden. Bron: Nu.nl

ISBN-Bank

Het Centraal Boekhuis heeft de databank opengesteld voor het publiek. Alle boeken, in Nederland uitgegeven, sinds de jaren zestig , zijn nu te vinden op internet in de ISBN-bank . Je kunt zoeken op auteur, onderwerp, titel, uitgever en ISBN.

Sing With The King

Er worden steeds minder kerstkaarten verstuurd via de gewone post. Ik zelf doe het nog wel, hoewel het dus wat ouderwets is, maar ik verstuur er wel steeds mínder. Je kunt ook de al aardig ingeburgerde e-cards versturen, maar om je kerstboodschap nog iets persóonlijker te maken, kun je ook een door je zelf meegezongen Elvis Presley-song versturen, via Sing With The King . De procedure wijst zich vanzelf, je moet een telefoonnummer in de VS draaien (niet gratis), en dan het lied gaan meezingen met Elvis. Vervolgens kun je de Christmas song, het duet van The King en jezelf, naar je vrienden toesturen via de mail.

Aquabrowser wel-en-wee

Ik heb me eens verdiept in het fenomeen 'aquabrowser'. Natuurlijk wel al van gehoord. Ik weet van het bestaan van eentje bij Tresoar en eentje in de openbare bibliotheek-wereld . Je komt ze wel steeds vaker tegen. Maar wat is nu precies een aquabrowser? En waarom is hij handig? En heeft het systeem ook nadelen? De aquabrowser is een zoekmachine die grote hoeveelheden informatie uit verschillende bronnen op de website, op een aantrekkelijke en associatieve manier presenteert. Aan de hand van de zoekterm geeft de aquabrowser een lijst van de gevonden informatie weer. De browser geeeft vervolgens een 'woordenwolk', waarin allerlei termen staan die op een of andere manier met de zoekterm te maken hebben. Je wordt als het ware uitgenodigd om verder te gaan zoeken met andere termen. Je krijgt suggesties aangereikt waarmee je je gang kunt gaan. Het lijkt mij dat, in zijn algemeenheid, een aquabrowser wel veel voordelen biedt. Eén groot voordeel lijkt mij dat je niet wakker ho...

2.0 nog niet ingeburgerd in Nederland

Heel veel mensen zitten privé volop in sociale virtuele netwerken, maar professioneel valt het gebruik van dit soort netwerken nog tegen. Het delen van documenten is ook een toepassing die nog niet echt is ingeburgerd. Er is een onderzoek gehouden door de EPN (Platform voor de Informatiesamenleving), en uit de uitslag blijkt dat het échte gebruik van 2.0 in Nederland nog láng niet is ingeburgerd. Het gebruik van e-mail staat bovenaan qua activiteiten via internet. Dit de top-5: gebruik van e-mail het beantwoorden van vragen en zoeken naar oplossingen via internet toepassingen als Linkedln of Hyves voor werk gebruik van vacaturesites voor werk slechts 3% maakt gebruik van de mogelijkheden die sociale netwerken bieden om aan werk of opdrachten te komen of om werkgerelateerde contacten te leggen

Facebook andermaal

Over sociale netwerken gesproken: Facebook groeit enorm . Vooral buiten de Verenigde Staten neemt het gebruik toe. Er komen duizenden nieuwe aanmeldingen binnen. En de verwachting is dat er in maart 200 miljoen actieve gebruikers zullen zijn; (ter vergelijking: op dit moment heeft Hyves 7.917.826 leden). Eén van die nieuwelingen ben ik . Ik kom er nog niet zoveel NHL'ers tegen... maar ik blijf zoeken. Ik zie kansen voor de mediatheek in de virtuele wereld. Of dat nu Hyves is of Facebook . Een heel ander concept, een heel andere toekomst, nieuwe kansen! Wordt de mediatheek NHL Facebook-nummer 200.000.000?

Twitter & Maxime

Als je een écht actieve Twitteraar wilt volgen, ga dan naar de Twitterpagina van Maxime Verhagen , die doet niet anders..... echt Twitter-netwerkend en Twitter-pr-makend. Zo krijg je een echt beeld van hoe dat werkt met volgen en gevolgd worden.

Xmas

Ik wens iedereen prettige feestdagen en een vrolijke jaarwisseling en een goed begin van 2009. Voor iedereen die erg creatief is en graag nog wat wil knutselen met internet en 2.0 en zo, één van de 'zovele dingen', is hier een leuke tip: Ga 'fotoshoppen met een kerstthema '.

Facebook

Even weer op 'mijn' Facebook gekeken. Ik had me daar ooit al eens als lid aangemeld. Ook '23dingen' is er te vinden. En een paar bibliotheken, bijvoorbeeld de British Library ( daar noem je d'r eentje), of organisaties (bijvoorbeeld the ALA ). In zo'n sociale community, als Facebook, zou je je als mediatheek kunnen profileren. Wéér een kans.

Internet in de 17e eeuw

Ik vond het wel grappig om te lezen dat er in de zeventiende eeuw ook al 'internet' bestond. Mersenne , zijn tijd ver vooruit? De idee van kennis, die zich verspreidt, kennis die gedeeld kan worden, de behoefte van mensen, door de eeuwen heen, om kennis te delen, informatie over te dragen. In dit geval is het 'verbindende element' de persoon van Mersenne. p.s ik ben er achter gekomen dat het artikel in Reformatorisch Dagblad op zondag niet te lezen is. Dus probeer het maandag weer!! 't Ís niet anders; maar wel lezenswaard!

Sunshine

Ik heb een Powerpoint presentatie gemaakt, daarna in SlideShare gezet, en daarna op mijn blog gezet. En ik ben blij dat dit gelukt is. Ik vind deze mogelijkheid ook de moeite waard om er in 'onze' wiki aandacht aan te besteden. Ik heb dus een pagina daarvoor aangemaakt. Het gaat om een echt december-bericht... dus neem het met een korreltje zout! Ik had er ook geluid onder gezet ("You are my sunshine!!"), maar helaas is dat niet 'meegekomen'. sunshine View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: sunshine )

Afrikaanse klanken

Ik heb iets met Afrika. Ik volg het Afrikaans nieuws, ben verbijsterd over de problemen in Zimbabwe en de oorlog in Congo. Qua natuur een fantastisch continent, maar de problemen op economisch en sociaal gebied zijn niet voor de poes! De muziek speelt enorm belangrijke rol in Afrika. Muziek is de motor voor Afrikanen. Genoeg muziekzenders te vinden! Radio en muziek luisteren kan prima via internet. Ik ben maar eens gaan zoeken naar informatieve zenders van een ander continent. Hoe schalt Afrika in de ether? Ik vond onder meer deze interessante stations: Africa1 en Africa, south of the Sahara en AfriRhytms En qua muziek, ik luister nu naar "Biri biri" via Music Africa . Ik word er weer helemaal vrolijk van!!

Twitter

Kennisgemaakt met Twitter - als je wilt weten wat ik aan het doen bent, moet je er kijken! Waar kan dit handig voor zijn? Snelle berichtgeving over wat je aan het doen bent. En in het geval van de mediatheek: meedelen wat er gebeurt in de mediatheek. Je kunt korte, doelbewuste, efficiënte mededelingen doorsturen naar je klanten, middels deze berichtendienst. De mededelingen kunnen ook via de mobiele telefoon worden verzonden... Nog even: op mijn eigen Hyves-pagina (alleen voor intimi, hahahahyves) een verwijzing gemaakt van 'wie wat waar' naar mijn eigen Twitter . Nou, en nu de hamvraag: 'what am I doing now?" - Kijk hier!

E-books

Foldit, Bètafactor - twee interessante 2.0-sites

En toen kwam ik terecht op Foldit . Een interessante 2.0-site in de bèta-hoek. Het gaat over proteïnestructuren. Foldit is een nieuw computerspel waarmee je tegelijkertijd meedoet aan wetenschappelijk onderzoek ten aanzien van de kennis van proteïnen. Je kunt spelen in groepen, en individueel, er is een forum, veel puzzels, en een wiki. Een een FAQ-pagina. Ik heb me nog niet gewaagd aan een puzzel... Ga ik zeker nog doen! ...Videogames are bad for you? That's what they said about rock and roll... Verder ben ik 'lid' geworden van Betafactor . Een 2.0-forum voor Bèta-mediathecarissen, vergelijkbaar met Bibliotheek 2.0 Nou, genoeg voor vandaag....

Widgets Ecosystem & Mijn receptenboek

Ik ben wat aan het rondsnuffelen op het internet, op zoek naar interessante 2.0-sites (is dat niet 'ding 17?). Ik bleef hangen op de widgetsite Ecosystem van Netvibes . Hier kun je allerhande widgets opzoeken. Je kunt ook zelf widgets gaan maken, en ze aan de pagina toevoegen..... Ecosystem is de grootste (?) widget gids. Je vindt er widgets voor de beste diensten en nieuws, je kunt er je eigen maken, en delen met je vrienden en ze toevoegen aan je eigen persoonlijke startpagina (RSS). Verder was ik op zoek naar een aardig recept en kwam ik terecht op Mijn receptenboek . Zo'n receptenpagina is ook een aardige 2.0-toepassing. Je kan recepten plaatsen en zoeken. Een sociale keukentool.

Foodlog - Kijk en Vergelijk

Foodlog is uitgeroepen tot de beste Nederlandstalige weblog! Verhalen over eten, en wat je ervan weten wilt... Foodlog, een groepsblog over alles wat met eten te maken heeft, is uitgeroepen tot beste Nederlandse weblog tijdens de uitreiking van The Best of Blog Awards (The BOBs).

Even met mijn voetjes op de ruwe vloer

Vanmiddag heb ik met een groepje collega's een rondje door de nieuwbouw gemaakt. Laarzen aan, helm op! Enkel glas en beton. Ik heb geprobeerd zelf een paar foto's te maken. helaas mislukt, het was er al te donker. Gelukkig bestaat er Flickr , en daar vond ik een passende foto. En er is ook het fotoboek van de NHL , niet te overtreffen. Ik ben op de plek van de mediatheek geweest! En toen ging mjn fantasie met mij op de loop .....????? !!! Een paar reacties binnen de groep excursiegangers: "beetje duizelig als ik naar beneden kijk" "ïndrukwekkend al dat glas" "mooi, dat lijnenspel"

YouTube -- Pata Pata

Wie kent niet YouTube ? Ikke wel, en ik vind het heerlijk om wat filmmateriaal te zoeken, over bepaalde onderwerpen. Laatst heb ik op een regenachtige zondagmiddag samen met Junior oude filmpjes over Leeuwarden gezien. De tijd van toen, beelden van weleer. Samen met Junior fantaseren over hoe het was en hoe het geworden is. Stad van mijn jeugd, stad van zijn kindertijd. Zo nu en dan even filmmateriaal opzoeken, aansluitend bij de actualiteit. Zoals op die tragische dag, toen ik wakker werd, met het nieuwsbericht dat Miriam Makeba na afloop van haar concert in Italië was overleden. "Pata Pata" neurie ik, en ga zoeken op YouTube. Fascinerend wat een filmmateriaal er te vinden is. Ik ben consumerend bezig, wat film betreft. Je zult mij niet met een camera in de hand aantreffen. Filmen, dat is een vak apart! Dus zelf publiceren? Neen! Wel kijken, en genieten! Ik voeg een filmpje toe, een van de vele!

Wiki-project mediatheek

Wij gaan nu van start met een echte Surf- wiki. En daar ben ik heel gelukkig mee. Collega's met mij! Nu kunnen we eindelijk de ideeën die er leven, ten aanzien van de toepassing van 2.0 in onze mediatheeksituatie, gestructureerd samenbrengen onder één wiki-paraplu. Betere communicatie over-en-weer. Ik weet zeker dat dit een leuk, en een nog méér inspirerend project wordt!

Deel de taart

Ik voel het zo "A state of mind" en zo blijf ik met mijn dingen bezig...

Mediatheek - om over na te denken

Vervolg op Collega-blogger van Chrisblog Leestip op de site van een collega-blogger , als reactie op het 6e bericht van Smink over image building. Lees het stukje over de mediatheek !

Podcast in de mediatheek

Nog een keer over podcast - Wat kun je met podcast in de mediatheek? Wéér een manier om de mediatheek via non-conventionele middelen op de kaart te zetten. Je kunt een podcast (audio) van een (mediatheek)instructie, of een podcast met informatie over de collectie databanken, maken. Met vodcast (video) is nog meer mogelijk, en wordt het nóg interessanter: veelzijdigheid, dynamiek, méér uitstraling!

Vista & Snippy

Mijn ergernis was al een tijdje groot. En die ergernis betrof Snippy . Als je mijn blog volgde, kan je weten dat ik gek op Snippy ben. Op mijn werk (XP) werkt Snippy prima, maar thuis (Vista) niet! Maar nú: ik ben er dankzij de ZB-blog achtergekomen dat Vista een eigen alternatief heeft: een eigen knipprogramma, te vinden bij de bureau-accessoires. En deze "Snippy" biedt nog meer mogelijkheden. Je kunt vierkantjes maken, of een vrije lijn tekenen, bewerken, direct opslaan, en editen. Een aanrader voor Snippy-fans! Merci Edwin!!

Podcast

Podcasting gebruik ik eigenlijk al een aantal jaren. Ik ben n.l. een echte radiofan. Ik houd meer van radio dan van tv. Vooral mijn bedradio is mij zeer dierbaar. Ik val vaak in slaap tijdens de nachtuitzendingen van de radio, bijvoorbeeld onder “Casa Luna”. Podcast is een fantastische uitvinding. Ik kende dit fenomeen dus allang, een paar jaar terug werd ik n.l. enthousiast gemaakt tijdens de lezing van Max Vijftigschild van de Internet Academie. De Internet Academie gaf/geeft ook een workshop over dit onderwerp. Dankzij podcasts, hoef ik niets meer te missen, en kan in mijn eigen tijd, op mijn eigen plek mijn favoriete programma’s beluisteren. Dus, val ik in slaap tijdens mijn radioprogramma, dan haal ik het programma later ff terug via podcast. Kun je podcasting gebruiken voor de mediatheek? Daar moet ik over nadenken... O.a. de podcastpagina van de publieke omroep heb ik aan mijn favorieten toegevoegd aan mijn Delicious en aan mijn Netvibespagina. Terwijl ik dit verhaaltje tik, heb...

LIB - DTMSTY - M.ZZ.L

Hoe communiceren we bij het chatten? Ik kijk weer even naar Junior, nog geen twaalf jaar oud, en druk met MSN. Op dit moment 58 contactpersonen. Zijn junior-vriend heeft er zelfs al 119. En dat is nog helemaal niks. Kijk maar naar de scholieren van het voortgezet onderwijs... Hoe meer contactpersonen, hoe beter. En maar chatten! Ik kijk even (stiekem, als het lukt) over de schouder mee. De boodschappen die over het scherm flitsen: de inhoud ontgaat me vaak. Smilies en andere ‘bewegende delen’ illustreren de tekst. Snel, en cryptisch, en dat is voor een groot deel te wijden aan de taal, de MSN (SMS)-taal . Willen we communiceren via de chat, dan zullen we te maken krijgen met een vooral jong publiek. Voor hen is Instant Messaging hét communicatiemodel. Dus raad ik nu alvast aan het woordenboek erbij te pakken, ga naar “SMS en MSN taal : het online woordenboek voor SMS en MSN” . LIB - DTMSTY - M.ZZ.L Bibliotheek – Begrijp je er iets van? - Mazzel......

Instant Messaging

Instant Messaging - daar moet ik nu mee aan de slag. Ik chat wel eens met Junior via MSN. Maar de laatste tijd trouwens ook niet zo vaak meer. Via Hyves en mail en de 'social'-mogelijkheden, die ik tijdens deze cursus al heb leren kennen, communiceer ik met collega's en andere mede-2.0'ers.... In de diverse, andere dan MSN, systemen moet ik mij nog verdiepen.... Ik las wel ergens dat instant messaging op de mobiel op den duur SMS en uiteindelijk ook e-mail via de pc zal gaan vervangen. Dat was gebleken uit een onderzoek van TNS NIPO. Wordt vervolgd.....

Labels

Ik heb een label-lijst op mijn blog gezet. Volgorde: alfabetisch. Dat leek mij handig, want ik zie soms door de bomen het bos niet meer. Kijk naar links!!

Wiki's versus Google-docs

Waarom zou je (niet) een wiki gebruiken, en waarom zou je (niet) Google-docs gebruiken. Daar probeer ik uit te komen….. Wiki lijkt mij wat flexibeler in gebruik. Je kan gemakkelijk overal teksten en plaatjes (ook PDF) toevoegen. Je hebt ook het hele verhaal op één plaats. In Google-docs werk je toch samen aan verschillende documenten. Daar moet je dus veel aandacht geven aan de naamgeving van die documenten, en het eventueel in mappen plaatsen van de afzonderlijke documenten. Bij een wiki lijkt het mij nodig dat je een strenge editor (redactieteam?) hebt, om de structuur te bewaken. Anders krijg je dat sommige rubrieken te veel uitdijen en anderen achterblijven, of dat er dubbeling van informatie ontstaat. Dus, kortom, voor het overzicht en de transparantie is er toezicht nodig. Let wel, ik speel nog steeds, en ik zwem nog steeds rond in het zwembad, en ik ben er nog niet helemaal uit. Je kunt natuurlijk ook de beide mogelijkheden benutten, afhankelijk van wat je ermee wilt. Aan de g...

Nieuwsgierig naar Google-docs

Nieuwsgierig als ik ben, en hoewel ik de cursus wel snel (soms te snel) vind gaan, ben ik ook al weer op weg naar een volgende ding: documentbeheer via Google . Het lijkt mij interessant, om samen aan documenten te werken, en dan via het sharing-systeem van Google. Weer een heel andere manier dan het delen van kennis/informatie via een wiki.... Degene die zover is, en met mij wil experimenteren, nodig ik alvast uit om het Gmail-adres aan mij door te geven.

Schaken en Gamen, en andere pogingen mijn hersenen te breken

Junior leert mij schaken! Een wonder hoe goed die jongen dat kan, zeg! Dat had ik nóóit verwacht. Zelf ben ik trouwens helemaal geen spelletjesmens. Maar zo nu en dan doe ik mee, voor de gezelligheid, voor het sociale, zal ik maar zeggen. Eerst dus maar met een gewoon bordkarton op de tafel. Ingewikkeld: met een een spiekpapiertje voor mij probeer ik de stappen van de verschillende stukken in mijn hoofd te prenten. Ik vóel mijn hoofd kraken! Winnen is er voor mij niet bij, voorlopig….. “Social gaming” = óók 2.0. Dus over naar 2.0-spelletjes, want je kunt via allerlei gamesites ‘social chess’ spelen. Hoe? Dát ga ik in het weekend eens uitvogelen. Of zal ik eerst Junior vragen? Die is vast al weer verder dan ik! En wat te denken van hersenbrekerij? Ga naar de Neurocampus !!

Change

Het komt er even niet om een 100-woorden-bijdrage te leveren, deze week. Ik ben niet zo fit de laatste tijd... dus doe ik het nu even met een plaatje af. Wel een doordenkertje! p.s. Denk aan "Download", zie mijn bericht van 31 oktober 2008 geleden... vanavond op Discovery, 21.00 uur! p.s. Ik heb nog even in de speeltuin gespeeld, mijn weblog toegevoegd, favoriete muziek toegevoegd, favoriet boek toegevoegd

Pepermunt.Net

Vor wie nog niet moe is van al het fotowerk is hier een interessante overzichtspagina ==> Pepermunt.net Het andere, persoonlijke, leermoment voor mij was, dat je ook op het plaatje kunt klikken om op de Pepermunt-site terecht te komen! Probeer het maar!

Fontys-Wiki & Aanwinstenlijst

Ik ben erg onder de indruk van de Fontys-wiki En de aanwinstenlijst wordt hier ook heel mooi weergegeven!

Zoeken en Vinden - zomaar wat gedachten

z o m a a r - w a t - g e d a c h t e n Ordenen en ontsluiten = ons oude vak. In gesprek met 'iemand' ving ik op dat studenten moeite hebben met het ordenen, ontsluiten en terugvinden van eerder gevonden informatie. Dit was mij wel bekend, het is ook erg moeilijk om alle kennis (informatie) te blijven kunnen vinden. Vindbaar maken: is dat niet de essentie van ons vak? En nu, met web 2.0, is dat nog steeds ons vak, toch? Volgens mij ligt daar toch de ultieme uitdaging. Om met al die nieuwe middelen, tools, rss, social bookmarking, ... [vul maar in] een optimaal vindsysteem te realiseren. Ander cruciaal punt, lijkt mij: de student heeft geen tijd. Een zoekactie moet direct positief resultaat geven. Zo niet, dan haakt de student af! Dus: kwaliteit bieden!

Download - The True Story of the Internet

TV-tip (eventjes geen web 2.0, even wat anders), maar wel interessant The True Story of the Internet 4 delen, op donderdagavond, Discovery, 21.00-22.00 uur deel 2 --> op 6 november De nieuwe Discovery Channel serie 'The True Story of the Internet' vertelt het verhaal van de internetrevolutie; de technologische, culturele, commerciële en maatschappelijke revolutie die ons leven drastisch heeft veranderd. Discovery uur laat in vier afleveringen het echte verhaal achter het internet zien. In 'Download – The True story of the Internet' vertellen insiders hoe het internet is ontstaan. De oprichters van onder meer eBay, Yahoo, Amazon, Netscape en Google delen de verbazingwekkende verhalen over de oorsprong van het medium dat ons leven in tien jaar volledig veranderde. Deze intrigerende mannen en vrouwen vertellen hoe ze zich hebben ontwikkeld van sullige computernerds tot visionairs van de 21e eeuw. In de tijd die de meeste mensen nodig hebben om hun eerste promotie te hal...

Geen commentaar

Text A Librarian

Hebben we het hier al over gehad? Of krijgen we het nog? Text A Librarian . Text a Librarian verbindt SMS-verkeer met e-mailverkeer.Via dit systeem kunnen studenten via SMS een vraag stellen aan de bibliothecaris. Volgens de website is er geen hardware, geen software, geen technische noch programmeerexpertise voor nodig. In ieder geval de moeite waard om naar te kijken.

Kom Verder

"KOM VERDER" hangt er momenteel boven de toegangsdeur van de NHL, locatie Fonteinland. Ik moet meteen weer denken aan ''2.0". Ik heb het gevoel dat ik steeds verder kom, steeds verder wil, steeds nieuwsgieriger word, steeds ... .... (!). Hebben jullie dat ook? P.s. reacties welkom !

Ding 11 - wie kent er niet een wiki?

Interessant om te ervaren, hoe informatie kan groeien, hoe mensen kunnen samenwerken, hoe informatie gedeeld kan worden – kansen voor een wiki Ik denk, als hogeschoolmediathecaris, nu eens even na over de verschillende gereedschappen waarover ik de beschikking heb, om de kennisdeling in een mediatheek, als onderdeel van een hogeschoolorganisatie, op poten te zetten. Als je kennis wilt delen, dan kun je dat doen onder het genot van een kopje koffie, in de wandelgangen krijg je de meest interessante suggesties aangeboden, tussen de bedrijven door hoor je de zinnigste opmerkingen. Wat doe je daar mee? Waar sla je de informatie op, en hoe maak je, dat jezelf, en je collega's, en de studenten, de kennis, op het juiste moment, kunnen ophalen? Dat is eigenlijk de centrale vraag! Een wiki zou kunnen fungeren als een soort van depot van opgeslagen gemeenschappelijke kennis, intermediair in de deling van kennis. Wat is waarheid ? De waarheid wordt bepaald door het collectief. Een aardige i...

Blogadilla & Picnik

Is dit nonsens? Maar ja, je moet toch wat...! Ik vroeg mij af hoe mijn collega's dit hadden gefikst. Ik zet er voor je gemak de vindplaats bij van Blogadilla . En nog een opgepimpte afbeelding, nu via Picnik .

Jackson wilde ook nog even iets zeggen

Delicious Thing Number 10 or Number 1?

(Social) bookmarking, voor mij betekent dat “ Del.icio.us ”. Ik was [dus] al een tijdje bezig met Del.icio.us, zie eerder berichten . Mijn Del.icio.us-account vind je op op http://del.icio.us/huizenga De voordelen, voor mij, op een rij: Overal waar je bent, heb je toegang tot je favorieten. Je komt terecht in een sociale omgeving, iedereen is ‘taggend’ bezig, en vaak maak je gebruik van de tags van de ander, en je geeft je eigen favorieten áan de community. Je komt zelf op die manier ook onverwachte, verrassende URL’s tegen. Soms geef je websites door waar nog nauwelijks iemand ‘aanhangt’, soms ben je er één van de velen. Soms kom je collega’s tegen, ook altijd leuk! Nadelen? Het tagging-systeem is zowel Nederlandstalig als Engelstalig. Als je consequent in twee talen tagt, ben je dus gedekt. Als je het niet doet, dan ‘mis’ je wel eens wat. De mediatheek & Del.icio.us Is het een idee om de bronnenportal onder te brengen in Del.icio.us? Iets om over na te denken! Als je Del.icio.us...

LibraryThing

Twee dagen vrij (en huisarrest vanwege een middenoorontsteking), dus nu kan ik even iets nieuws uitzoeken. Wat zal ik nú eens doen. Ik besluit me bezig te houden LibraryThing, en ik heb net wat boeken, die ik dit jaar gelezen heb (gelukkig had ik een lijstje in Word bijgehouden) in de database gestopt. Wat een uitvinding: ik kan mijn lijstje voortaan in LibraryThing gaan bijhouden. En tegelijkertijd: délen met anderen, dus veel gezelliger (mijn mannen thuis zijn niet van die lezers!)! Zie dus mijn voorlopige lijst ! Wat is het allemaal toch handig, al die tools, al die sites, al die truukjes! Er komt geen einde aan! Heerlijk, één lange ontdekkingsreis. Dingen die ik vroeger zó deed, ga ik nu echt ánders doen. En gaat dat ook voor de mediatheek gelden? Vast en zeker! Wordt vervolgd!

Politie-agent in centrum Kinshasa

Nog even wat geleerd over Flickr . Hierbij de politie-agent die orde in chaos probeert te scheppen, in het centrum van Kinshasa. Daar ben ik ook mee bezig, in zekere zin... Binnenkort wil ik toch echt weer eens kijken of hij er nog steeds staat...

Wat staat hier? Met dank aan Spell with Flickr