Doorgaan naar hoofdcontent

Puur natuur

Ik houd van de natuur. Ik fiets en wandel graag, zie de wereld om me heen, en geniet daarvan, én ik werk in een natuurmuseum.


Maar de natuur, in dienst van de kunst, dat is een ander verhaal.


Thomas Eyck vertelde tijdens de lunchlezing in Tresoar vandaag over zijn werk. Hij is designer en maakt veel keramische objecten. De natuur speelt een heel grote rol bij het ontwerpen van zijn producten.

Zijn bedrijf heet dan ook “Based on nature”.

Na zijn studie Kunstgeschiedenis (Utrecht) ging hij aan de slag bij Tichelaar in Makkum. Daar maken ze traditionele keramiek. Maar voor Eyck was het duidelijk dat hij méér wilde doen met keramiek. Niet meer in de traditionele vormen ontwerpen, maar nieuwe wegen bewandelen.


Hij werkt samen met verschillende kunstenaars.

Van de Hindelooper schilderkunst vond hij dat ook daar een modernisering nodig was. Door terug te keren naar het eikenhout als basismateriaal werd ontdekt dat daar bijzondere mogelijkheden lagen. Eikenhout leent zich uitstekend om te worden bewerkt met azijn en roestwater. Het resultaat is verrassend. De overdadige details in de Hindelooper stijl werden vergeten. Over bleef een functionele variant.






Een ander project is het uitbeelden in kleuren van de verschillende werelderfgoederen (Unesco). Een samenvatting verscheen in boekvorm, en de thema’s werden ook verwerkt in behang (bijvoorbeeld in de kleuren van het Waddengebied).

Ook is er het project met verwelkende/verwelkte bloemen. Porselein wordt meestal voorzien van prachtige bloemen. Eyck experimenteert met kunstwerken voorzien van bloemen in verschillende stadia van verwelking.

Of er zijn de doeken die gevormd zijn door het inwerken van regen. Het textiel wordt buiten gelegd in de regen. De druppels vormen de ‘tekening’ van het materiaal. De regen bepaalt de decoratie.


De ultieme vorm van een kunstwerk gemaakt door de natuur is het product dat is opgeleverd, nadat de kunstenaar met een kleiboor aarde uit de grond trekt, en dit direct in de oven doet en laat bakken. Het kunstwerk wordt geleverd in een vorm waarover door de mens niet is nagedacht, die door het lot is bepaald.

Puur natuur!


Kijk voor meer informatie op de website: https://www.thomaseyck.com/









Reacties

Populaire posts van deze blog

Vallende fietsen

  Vandaag een dag van vallende fietsen dus leek het me beter een eind te gaan wandelen

Rondje rond de brand

Heerlijk gefietst op deze mooie herfstdag. Noem het een rondje rond Suawoude, een rondje rond de  brand . De inwoners van Suawoude waren minder blij…..

Monument dichtbij huis

Waar is ze nou weer? Een monument dichtbij huis (Wirdum) is  Jousmastate , een grafheuvel op de plaats waar ook ooit een stins stond. Op de familiebegraafplaats liggen de  Van Eysinga’s  begraven. Heel toevallig kwam ik er terecht op mijn fietsroute vandaag. Er volgen vast nog wel mediaberichten deze week, want wat blijkt? Op 27 september is de officiële oplevering van het gerenoveerde monument.