Doorgaan naar hoofdcontent

Kilte


Weer eens een leestip *:


Pagina 9

Hoofdpersoon Lucas verlaat zijn vrouw en gaat wonen in een huis bij een hoge brug. Veel mensen hebben deze brug ooit gekozen om er vanaf te springen. Het leven had voor hen afgedaan. Ook Lucas is in het begin ten einde raad. Maar zelfmoord? Het komt er niet van...  En daarna, wonend aan de brug, maakt hij er dagelijkse wandelingen. Hij ontmoet mensen die op het punt staan te springen. Sommige weet hij ervan te weerhouden. 

Zo raakt hij bevriend met het jongetje Riley. Zijn moeder is ook gesprongen. Het jongetje blijft achter bij zijn verwaarloosde zusje en verbitterde vader.

In gesprekken en flashback maken we kennis met Lucas’ vrouw Isabelle, zijn stiefdochter Pippa, zijn moeder en vader, en zijn zus Suzanne. De kilte hangt als een schaduw over de diverse relaties. Zijn jeugd was als een brok eenzaamheid. 

Wat is er toch gebeurd, vroeger, dat het zover heeft moeten komen?

Langzaam maar zeker wordt alles duidelijk.


“Leven is nog altijd het beste wat we hebben”, pagina 175


Prachtig boek, “Het beste wat we hebben”, van Griet Op de Beeck, over een door zijn jeugdervaringen getraumatiseerde man. Het belooft het eerste deel van een trilogie te zijn. Ik ben benieuwd hoe het verder met Lucas zal gaan...

En ik ben benieuwd of dít boek de NS Publieksprijs gaat winnen..., vanavond.

Van mij mag het!


*

“Het beste wat we hebben” van Griet Op de Beeck



Ps (22-11-18):

Helaas de NS Publieksprijs is niet gewonnen door Griet Op de Beeck..... jammerrrrrrrr ;-)


Reacties

Populaire posts van deze blog

Vallende fietsen

  Vandaag een dag van vallende fietsen dus leek het me beter een eind te gaan wandelen

Glas

Vervelend, die glasscherven op het fietspad. Als iedereen nu eens zijn eigen rotzooi zou opruimen! Want een lekke band vindt niemand leuk. Maar gelukkig is het mooi weer vandaag, en was het goed recreëren in de berm,  wachtend op hulptroepen. En de Wegenwacht liet trouwens niet lang op zich wachten.

Hemels Blauw

Ruim zeshonderd pagina’s lang ben ik op reis geweest met de 26-jarige Emile en Joanne. Emile is jong, en heeft Alzheimer, en heeft niet lang meer te leven. Hij verlaat zijn familie en vrienden. Samen met de voor hem nog onbekende Joanne begint hij een emotionele road trip door Frankrijk en de Pyreneën. In een camper. Het wordt de laatste reis van zijn leven, Langzaam groeien de twee naar elkaar toe en wordt ook het tragische verhaal van Joanne duidelijk. Het is een reis door het leven. Ontroerend en fascinerend, door het steeds ernstiger worden van de vergeetachtigheid van Emile. Beider levens raken vervlochten. En ondertussen voel je de naderende dood. Joanne, getekend door het leven, het verlies van haar autistische zoontje, zorgt tot het einde toe voor Emile. Emile met al zijn vergeetachtigheid neemt als het ware de gedaante over van het overleden autistische zoontje van Joanne. Ondertussen krijg je een prachtig beeld van het Zuid-Franse landschap, en de reis verandert zo in een me