Doorgaan naar hoofdcontent

Noodlot



508 pagina’s in twee dagen erdoorheen jagen, dat doe ik niet vaak. Dan moet het wel een goed boek zijn, dan moet het boeiend zijn.

Goede mannen”, van Arnon Grunberg, gaat over dood, zelfmoord, rouw, boete en schuld, eenzaamheid, vader-zoon-relatie, huwelijk/relatie, troost, wanhoop, onmacht, radeloosheid, liefde, overspel, en nog veel meer, en uiteindeljk het noodlot.


Het eerste noodlot slaat toe als een kind, oudste zoon, puber, zelfmoord pleegt.

Gefascineerd volg ik de vader, de brandweerman, de hoofdfiguur, per definitie een ‘goede man’, een man van mensen-redden en troost-geven. Zelf voelt hij zich echter als een mislukkeling. Waar in heeft hij zijn zoon tekort gedaan, waarom heeft hij hem geen liefde kunnen geven?

Zijn tweede zoon, ‘de overgebleven zoon’, kan de leegte in de vader niet vullen.

Ook zijn huwelijk loopt stuk. Zijn vrouw vertrekt naar een nieuwe liefde.

En hij zelf haalt een nieuwe vrouw uit Kiev. 

Maar weer slaat het noodlot toe. 


Een ontroerend verhaal, over een man die vooral probeert goed te doen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vallende fietsen

  Vandaag een dag van vallende fietsen dus leek het me beter een eind te gaan wandelen

Rondje rond de brand

Heerlijk gefietst op deze mooie herfstdag. Noem het een rondje rond Suawoude, een rondje rond de  brand . De inwoners van Suawoude waren minder blij…..

Monument dichtbij huis

Waar is ze nou weer? Een monument dichtbij huis (Wirdum) is  Jousmastate , een grafheuvel op de plaats waar ook ooit een stins stond. Op de familiebegraafplaats liggen de  Van Eysinga’s  begraven. Heel toevallig kwam ik er terecht op mijn fietsroute vandaag. Er volgen vast nog wel mediaberichten deze week, want wat blijkt? Op 27 september is de officiële oplevering van het gerenoveerde monument.