Doorgaan naar hoofdcontent

Toekomstwarmte


Leeuwarden,  interessante wijken w.b. geothermie (rood-oranje)

Geothermie biedt zeker mogelijkheden voor Fryslân, qua duurzame energielevering. Folkert Linnemans, innovatie- en energie-expert van bouwbedrijf Dijkstra Draisma vertelde hierover tijdens een lunchlezing ("Broodje Energie") bij NHL Hogeschool vanmiddag.
De energievoorziening hoort bij het totaalplaatje in de woningbouw en utiliteitsbouw van de toekomst. Het bouwbedrijf wordt van aannemingsgericht bedrijf tot een bedrijf dat een totaalconcept wil leveren voor bedrijf en particulier qua uitvoering van bouwprojecten: het gebouw, de energievoorziening, water, isolatie, domotica, etc.
We moeten met ons allen (de gebouwen dus) eerst energieneutraal worden en dan zelfs energieleverend. TNO doet al onderzoek naar de mogelijkheden op het gebied van geothermie. En wat blijkt? Friesland heeft een enorme potentie, misschien nationaal gezien, is Friesland wel de meest kansrijke provincie.
Het "goud" zit in de grond, maar wel heel diep (2,5 km).

Op dit moment staan we voor de keuze: welk systeem gaan we gebruiken?
Geothermie is vooral interessant voor gebieden met een hogere concentratie utiliteitsgebouwen (industrie, school, zwembad). Voor woningen staat het wooncomfort voorop. Maar grotere gebouwen hebben andere eisen, en hebben andere oplossingen nodig.
Geothermie kun je daarbij inpassen, in combinatie met andere energiebronnen.
In Kopenhagen en ook in Duitsland, lopen al een aantal projecten.
In Nederland moeten de overheden nog over de streep komen. Daar is nog een slag te slaan.


" Lang leve de warmte! "

Ps Lees ook Leeuwarder Courant 14-10-16 p.13





Reacties

Populaire posts van deze blog

Vallende fietsen

  Vandaag een dag van vallende fietsen dus leek het me beter een eind te gaan wandelen

Glas

Vervelend, die glasscherven op het fietspad. Als iedereen nu eens zijn eigen rotzooi zou opruimen! Want een lekke band vindt niemand leuk. Maar gelukkig is het mooi weer vandaag, en was het goed recreëren in de berm,  wachtend op hulptroepen. En de Wegenwacht liet trouwens niet lang op zich wachten.

Hemels Blauw

Ruim zeshonderd pagina’s lang ben ik op reis geweest met de 26-jarige Emile en Joanne. Emile is jong, en heeft Alzheimer, en heeft niet lang meer te leven. Hij verlaat zijn familie en vrienden. Samen met de voor hem nog onbekende Joanne begint hij een emotionele road trip door Frankrijk en de Pyreneën. In een camper. Het wordt de laatste reis van zijn leven, Langzaam groeien de twee naar elkaar toe en wordt ook het tragische verhaal van Joanne duidelijk. Het is een reis door het leven. Ontroerend en fascinerend, door het steeds ernstiger worden van de vergeetachtigheid van Emile. Beider levens raken vervlochten. En ondertussen voel je de naderende dood. Joanne, getekend door het leven, het verlies van haar autistische zoontje, zorgt tot het einde toe voor Emile. Emile met al zijn vergeetachtigheid neemt als het ware de gedaante over van het overleden autistische zoontje van Joanne. Ondertussen krijg je een prachtig beeld van het Zuid-Franse landschap, en de reis verandert zo in een me