Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit november, 2008 tonen

Foldit, Bètafactor - twee interessante 2.0-sites

En toen kwam ik terecht op Foldit . Een interessante 2.0-site in de bèta-hoek. Het gaat over proteïnestructuren. Foldit is een nieuw computerspel waarmee je tegelijkertijd meedoet aan wetenschappelijk onderzoek ten aanzien van de kennis van proteïnen. Je kunt spelen in groepen, en individueel, er is een forum, veel puzzels, en een wiki. Een een FAQ-pagina. Ik heb me nog niet gewaagd aan een puzzel... Ga ik zeker nog doen! ...Videogames are bad for you? That's what they said about rock and roll... Verder ben ik 'lid' geworden van Betafactor . Een 2.0-forum voor Bèta-mediathecarissen, vergelijkbaar met Bibliotheek 2.0 Nou, genoeg voor vandaag....

Widgets Ecosystem & Mijn receptenboek

Ik ben wat aan het rondsnuffelen op het internet, op zoek naar interessante 2.0-sites (is dat niet 'ding 17?). Ik bleef hangen op de widgetsite Ecosystem van Netvibes . Hier kun je allerhande widgets opzoeken. Je kunt ook zelf widgets gaan maken, en ze aan de pagina toevoegen..... Ecosystem is de grootste (?) widget gids. Je vindt er widgets voor de beste diensten en nieuws, je kunt er je eigen maken, en delen met je vrienden en ze toevoegen aan je eigen persoonlijke startpagina (RSS). Verder was ik op zoek naar een aardig recept en kwam ik terecht op Mijn receptenboek . Zo'n receptenpagina is ook een aardige 2.0-toepassing. Je kan recepten plaatsen en zoeken. Een sociale keukentool.

Foodlog - Kijk en Vergelijk

Foodlog is uitgeroepen tot de beste Nederlandstalige weblog! Verhalen over eten, en wat je ervan weten wilt... Foodlog, een groepsblog over alles wat met eten te maken heeft, is uitgeroepen tot beste Nederlandse weblog tijdens de uitreiking van The Best of Blog Awards (The BOBs).

Even met mijn voetjes op de ruwe vloer

Vanmiddag heb ik met een groepje collega's een rondje door de nieuwbouw gemaakt. Laarzen aan, helm op! Enkel glas en beton. Ik heb geprobeerd zelf een paar foto's te maken. helaas mislukt, het was er al te donker. Gelukkig bestaat er Flickr , en daar vond ik een passende foto. En er is ook het fotoboek van de NHL , niet te overtreffen. Ik ben op de plek van de mediatheek geweest! En toen ging mjn fantasie met mij op de loop .....????? !!! Een paar reacties binnen de groep excursiegangers: "beetje duizelig als ik naar beneden kijk" "ïndrukwekkend al dat glas" "mooi, dat lijnenspel"

YouTube -- Pata Pata

Wie kent niet YouTube ? Ikke wel, en ik vind het heerlijk om wat filmmateriaal te zoeken, over bepaalde onderwerpen. Laatst heb ik op een regenachtige zondagmiddag samen met Junior oude filmpjes over Leeuwarden gezien. De tijd van toen, beelden van weleer. Samen met Junior fantaseren over hoe het was en hoe het geworden is. Stad van mijn jeugd, stad van zijn kindertijd. Zo nu en dan even filmmateriaal opzoeken, aansluitend bij de actualiteit. Zoals op die tragische dag, toen ik wakker werd, met het nieuwsbericht dat Miriam Makeba na afloop van haar concert in Italië was overleden. "Pata Pata" neurie ik, en ga zoeken op YouTube. Fascinerend wat een filmmateriaal er te vinden is. Ik ben consumerend bezig, wat film betreft. Je zult mij niet met een camera in de hand aantreffen. Filmen, dat is een vak apart! Dus zelf publiceren? Neen! Wel kijken, en genieten! Ik voeg een filmpje toe, een van de vele!

Wiki-project mediatheek

Wij gaan nu van start met een echte Surf- wiki. En daar ben ik heel gelukkig mee. Collega's met mij! Nu kunnen we eindelijk de ideeën die er leven, ten aanzien van de toepassing van 2.0 in onze mediatheeksituatie, gestructureerd samenbrengen onder één wiki-paraplu. Betere communicatie over-en-weer. Ik weet zeker dat dit een leuk, en een nog méér inspirerend project wordt!

Deel de taart

Ik voel het zo "A state of mind" en zo blijf ik met mijn dingen bezig...

Mediatheek - om over na te denken

Vervolg op Collega-blogger van Chrisblog Leestip op de site van een collega-blogger , als reactie op het 6e bericht van Smink over image building. Lees het stukje over de mediatheek !

Podcast in de mediatheek

Nog een keer over podcast - Wat kun je met podcast in de mediatheek? Wéér een manier om de mediatheek via non-conventionele middelen op de kaart te zetten. Je kunt een podcast (audio) van een (mediatheek)instructie, of een podcast met informatie over de collectie databanken, maken. Met vodcast (video) is nog meer mogelijk, en wordt het nóg interessanter: veelzijdigheid, dynamiek, méér uitstraling!

Vista & Snippy

Mijn ergernis was al een tijdje groot. En die ergernis betrof Snippy . Als je mijn blog volgde, kan je weten dat ik gek op Snippy ben. Op mijn werk (XP) werkt Snippy prima, maar thuis (Vista) niet! Maar nú: ik ben er dankzij de ZB-blog achtergekomen dat Vista een eigen alternatief heeft: een eigen knipprogramma, te vinden bij de bureau-accessoires. En deze "Snippy" biedt nog meer mogelijkheden. Je kunt vierkantjes maken, of een vrije lijn tekenen, bewerken, direct opslaan, en editen. Een aanrader voor Snippy-fans! Merci Edwin!!

Podcast

Podcasting gebruik ik eigenlijk al een aantal jaren. Ik ben n.l. een echte radiofan. Ik houd meer van radio dan van tv. Vooral mijn bedradio is mij zeer dierbaar. Ik val vaak in slaap tijdens de nachtuitzendingen van de radio, bijvoorbeeld onder “Casa Luna”. Podcast is een fantastische uitvinding. Ik kende dit fenomeen dus allang, een paar jaar terug werd ik n.l. enthousiast gemaakt tijdens de lezing van Max Vijftigschild van de Internet Academie. De Internet Academie gaf/geeft ook een workshop over dit onderwerp. Dankzij podcasts, hoef ik niets meer te missen, en kan in mijn eigen tijd, op mijn eigen plek mijn favoriete programma’s beluisteren. Dus, val ik in slaap tijdens mijn radioprogramma, dan haal ik het programma later ff terug via podcast. Kun je podcasting gebruiken voor de mediatheek? Daar moet ik over nadenken... O.a. de podcastpagina van de publieke omroep heb ik aan mijn favorieten toegevoegd aan mijn Delicious en aan mijn Netvibespagina. Terwijl ik dit verhaaltje tik, heb...

LIB - DTMSTY - M.ZZ.L

Hoe communiceren we bij het chatten? Ik kijk weer even naar Junior, nog geen twaalf jaar oud, en druk met MSN. Op dit moment 58 contactpersonen. Zijn junior-vriend heeft er zelfs al 119. En dat is nog helemaal niks. Kijk maar naar de scholieren van het voortgezet onderwijs... Hoe meer contactpersonen, hoe beter. En maar chatten! Ik kijk even (stiekem, als het lukt) over de schouder mee. De boodschappen die over het scherm flitsen: de inhoud ontgaat me vaak. Smilies en andere ‘bewegende delen’ illustreren de tekst. Snel, en cryptisch, en dat is voor een groot deel te wijden aan de taal, de MSN (SMS)-taal . Willen we communiceren via de chat, dan zullen we te maken krijgen met een vooral jong publiek. Voor hen is Instant Messaging hét communicatiemodel. Dus raad ik nu alvast aan het woordenboek erbij te pakken, ga naar “SMS en MSN taal : het online woordenboek voor SMS en MSN” . LIB - DTMSTY - M.ZZ.L Bibliotheek – Begrijp je er iets van? - Mazzel......

Instant Messaging

Instant Messaging - daar moet ik nu mee aan de slag. Ik chat wel eens met Junior via MSN. Maar de laatste tijd trouwens ook niet zo vaak meer. Via Hyves en mail en de 'social'-mogelijkheden, die ik tijdens deze cursus al heb leren kennen, communiceer ik met collega's en andere mede-2.0'ers.... In de diverse, andere dan MSN, systemen moet ik mij nog verdiepen.... Ik las wel ergens dat instant messaging op de mobiel op den duur SMS en uiteindelijk ook e-mail via de pc zal gaan vervangen. Dat was gebleken uit een onderzoek van TNS NIPO. Wordt vervolgd.....

Labels

Ik heb een label-lijst op mijn blog gezet. Volgorde: alfabetisch. Dat leek mij handig, want ik zie soms door de bomen het bos niet meer. Kijk naar links!!

Wiki's versus Google-docs

Waarom zou je (niet) een wiki gebruiken, en waarom zou je (niet) Google-docs gebruiken. Daar probeer ik uit te komen….. Wiki lijkt mij wat flexibeler in gebruik. Je kan gemakkelijk overal teksten en plaatjes (ook PDF) toevoegen. Je hebt ook het hele verhaal op één plaats. In Google-docs werk je toch samen aan verschillende documenten. Daar moet je dus veel aandacht geven aan de naamgeving van die documenten, en het eventueel in mappen plaatsen van de afzonderlijke documenten. Bij een wiki lijkt het mij nodig dat je een strenge editor (redactieteam?) hebt, om de structuur te bewaken. Anders krijg je dat sommige rubrieken te veel uitdijen en anderen achterblijven, of dat er dubbeling van informatie ontstaat. Dus, kortom, voor het overzicht en de transparantie is er toezicht nodig. Let wel, ik speel nog steeds, en ik zwem nog steeds rond in het zwembad, en ik ben er nog niet helemaal uit. Je kunt natuurlijk ook de beide mogelijkheden benutten, afhankelijk van wat je ermee wilt. Aan de g...

Nieuwsgierig naar Google-docs

Nieuwsgierig als ik ben, en hoewel ik de cursus wel snel (soms te snel) vind gaan, ben ik ook al weer op weg naar een volgende ding: documentbeheer via Google . Het lijkt mij interessant, om samen aan documenten te werken, en dan via het sharing-systeem van Google. Weer een heel andere manier dan het delen van kennis/informatie via een wiki.... Degene die zover is, en met mij wil experimenteren, nodig ik alvast uit om het Gmail-adres aan mij door te geven.

Schaken en Gamen, en andere pogingen mijn hersenen te breken

Junior leert mij schaken! Een wonder hoe goed die jongen dat kan, zeg! Dat had ik nóóit verwacht. Zelf ben ik trouwens helemaal geen spelletjesmens. Maar zo nu en dan doe ik mee, voor de gezelligheid, voor het sociale, zal ik maar zeggen. Eerst dus maar met een gewoon bordkarton op de tafel. Ingewikkeld: met een een spiekpapiertje voor mij probeer ik de stappen van de verschillende stukken in mijn hoofd te prenten. Ik vóel mijn hoofd kraken! Winnen is er voor mij niet bij, voorlopig….. “Social gaming” = óók 2.0. Dus over naar 2.0-spelletjes, want je kunt via allerlei gamesites ‘social chess’ spelen. Hoe? Dát ga ik in het weekend eens uitvogelen. Of zal ik eerst Junior vragen? Die is vast al weer verder dan ik! En wat te denken van hersenbrekerij? Ga naar de Neurocampus !!

Change

Het komt er even niet om een 100-woorden-bijdrage te leveren, deze week. Ik ben niet zo fit de laatste tijd... dus doe ik het nu even met een plaatje af. Wel een doordenkertje! p.s. Denk aan "Download", zie mijn bericht van 31 oktober 2008 geleden... vanavond op Discovery, 21.00 uur! p.s. Ik heb nog even in de speeltuin gespeeld, mijn weblog toegevoegd, favoriete muziek toegevoegd, favoriet boek toegevoegd

Pepermunt.Net

Vor wie nog niet moe is van al het fotowerk is hier een interessante overzichtspagina ==> Pepermunt.net Het andere, persoonlijke, leermoment voor mij was, dat je ook op het plaatje kunt klikken om op de Pepermunt-site terecht te komen! Probeer het maar!

Fontys-Wiki & Aanwinstenlijst

Ik ben erg onder de indruk van de Fontys-wiki En de aanwinstenlijst wordt hier ook heel mooi weergegeven!

Zoeken en Vinden - zomaar wat gedachten

z o m a a r - w a t - g e d a c h t e n Ordenen en ontsluiten = ons oude vak. In gesprek met 'iemand' ving ik op dat studenten moeite hebben met het ordenen, ontsluiten en terugvinden van eerder gevonden informatie. Dit was mij wel bekend, het is ook erg moeilijk om alle kennis (informatie) te blijven kunnen vinden. Vindbaar maken: is dat niet de essentie van ons vak? En nu, met web 2.0, is dat nog steeds ons vak, toch? Volgens mij ligt daar toch de ultieme uitdaging. Om met al die nieuwe middelen, tools, rss, social bookmarking, ... [vul maar in] een optimaal vindsysteem te realiseren. Ander cruciaal punt, lijkt mij: de student heeft geen tijd. Een zoekactie moet direct positief resultaat geven. Zo niet, dan haakt de student af! Dus: kwaliteit bieden!