Doorgaan naar hoofdcontent

Satelliet


Sinds tijden weer eens een lunchlezing in Tresoar bijgewoond. Deze keer, vandaag, een lezing van Yme Kuiper, professor aan de Rijksuniversiteit Groningen, over:

De Saskia van Dekema State”.




In 1906 werd een schilderij ontdekt in Dekema State, dat werd toegeschreven aan de schilder Rembrandt. Door de jaren heen zijn veel schilderijen aan deze meester toegeschreven, later werd het vaak weer ontkend.

Zo ook met Saskia. Hoe het ooit in Jelsum terecht kwam, is niet precies bekend.

Het schilderij van Dekema State stelt een portret voor van Saskia, de vrouw van Rembrandt. Waarschijnlijk is ze afgebeeld als Esther (maar daar lopen de meningen over uit een). De eigenaar Hein Van Wageningen verkocht het na 1926 en kocht een Rover voor de opbrengst.

Het dook jaren later op in Berlijn in de Gemäldegalerie, waar het doek nog steeds hangt.

De grote vraag was en is: “Is het schilderij een échte Rembrandt?”

Uiteindelijk concludeerden kunstwetenschappers en -onderzoekers dat het om een ‘satelliet’ gaat. 

En wat is in dit verband een ‘satelliet’?

Rembrandt is begonnen aan het schilderij, en een, of meer van zijn leerlingen hebben het portret afgemaakt. Met andere woorden Rembrandt is voor een klein deel verantwoordelijk voor dit schilderij. In de kunstwereld noemen ze dit fenomeen ‘satelliet’.

Dus:

Weer wat geleerd




Kortom:



Reacties

Populaire posts van deze blog

Vallende fietsen

  Vandaag een dag van vallende fietsen dus leek het me beter een eind te gaan wandelen

Rondje rond de brand

Heerlijk gefietst op deze mooie herfstdag. Noem het een rondje rond Suawoude, een rondje rond de  brand . De inwoners van Suawoude waren minder blij…..

Monument dichtbij huis

Waar is ze nou weer? Een monument dichtbij huis (Wirdum) is  Jousmastate , een grafheuvel op de plaats waar ook ooit een stins stond. Op de familiebegraafplaats liggen de  Van Eysinga’s  begraven. Heel toevallig kwam ik er terecht op mijn fietsroute vandaag. Er volgen vast nog wel mediaberichten deze week, want wat blijkt? Op 27 september is de officiële oplevering van het gerenoveerde monument.