Doorgaan naar hoofdcontent

Wartaal?

Weer eens een leestip: Cliënt E. Busken, van Jeroen Brouwers:

PAGINA 99

De hoogbejaarde, mopperige, verwarde, mannelijke ik-figuur zit in een verzorgingstehuis. Hij zit vastgekluisterd aan zijn rolstoel. In zijn hoofd reageert hij, narrig en mopperend. op de medebewoners, op de verzorgers, op het medisch personeel, en op de fysiotherapeuten en psychiaters. In fragmenten, associatief, komt zijn persoonlijke levensverhaal naar voren. Erg gelukkig is de man niet, en wat hem betreft mag het dan ook afgelopen zijn.
Het boek is eigenlijk één lange monoloog, een aaneenknoping van gedachten, zinnen, soms een beetje verwarrend. Maar als je bij de les blijft, bijzonder boeiend,
De thema’s verzorgingstehuis, ouder worden, dementie en Alzheimer worden beschreven vanuit de ik-figuur, en de ervaringen zijn niet eenduidig positief. Het boek lijkt dan ook een aanklacht tegen de hedendaagse zorginstellingen en de bejegening van oude mensen, dementerenden en hulpbehoevenden.

PAGINA 136


Reacties

Populaire posts van deze blog

Vallende fietsen

  Vandaag een dag van vallende fietsen dus leek het me beter een eind te gaan wandelen

Glas

Vervelend, die glasscherven op het fietspad. Als iedereen nu eens zijn eigen rotzooi zou opruimen! Want een lekke band vindt niemand leuk. Maar gelukkig is het mooi weer vandaag, en was het goed recreëren in de berm,  wachtend op hulptroepen. En de Wegenwacht liet trouwens niet lang op zich wachten.

Hemels Blauw

Ruim zeshonderd pagina’s lang ben ik op reis geweest met de 26-jarige Emile en Joanne. Emile is jong, en heeft Alzheimer, en heeft niet lang meer te leven. Hij verlaat zijn familie en vrienden. Samen met de voor hem nog onbekende Joanne begint hij een emotionele road trip door Frankrijk en de Pyreneën. In een camper. Het wordt de laatste reis van zijn leven, Langzaam groeien de twee naar elkaar toe en wordt ook het tragische verhaal van Joanne duidelijk. Het is een reis door het leven. Ontroerend en fascinerend, door het steeds ernstiger worden van de vergeetachtigheid van Emile. Beider levens raken vervlochten. En ondertussen voel je de naderende dood. Joanne, getekend door het leven, het verlies van haar autistische zoontje, zorgt tot het einde toe voor Emile. Emile met al zijn vergeetachtigheid neemt als het ware de gedaante over van het overleden autistische zoontje van Joanne. Ondertussen krijg je een prachtig beeld van het Zuid-Franse landschap, en de reis verandert zo in een me