Doorgaan naar hoofdcontent

De buitenwereld

Ik las net  “De vogels” van Tarjei Vesaas. Het gaat over een wat merkwaardige, in zichzelf gekeerde jongeman, Mattis, die samenwoont met zijn zuster op het Noorse platteland. De komst van een vreemde man, een houthakker, brengt daar verandering in. Hij drijft een wig in de relatie broer-zus. Daarmee wordt het noodlot aangekondigd.

DE VOGELS
P. 7


Daarvoor las ik “Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht” van Mark Haddon. Dat ging over een autistische jongen van 15 jaar. Een bijzondere jongen, Christopher, heel erg op zichzelf gericht, moeilijk benaderbaar en te begrijpen door anderen, zoals bijv. zijn vader en moeder. Hij is superintelligent, als je het hebt over zijn memorie, logica en wiskunde. De moeilijkste sommen rekent hij zo uit, uit het hoofd. En noem hem een datum, en hij weet je precies te vertellen wáar hij was, en hoe het er precies daar uitzag, op dat moment.
Vertel hem iets, of vraag hem iets, en hij zal dat wat je zegt létterlijk opvatten.
Het boek geeft een boeiend beeld van de leef- en gedachtenwereld van een autistische jongen, waarbij de moord op de hond van de buurvrouw een cruciale rol speelt.

HET WONDERBAARLIJKE VOORVAL MET DE HOND IN DE NACHT
P. 11



Wat voor Christopher de wiskunde is, zijn de vogels voor Mattis. Mattis praat met vogels, en is één met de natuur.
Ook Mattis heeft moeite met zich te verhouden tot de buitenwereld, relaties aangaan.
Ook zijn zus is erg op zichzelf gericht, ze zit het grootste deel van de dag te breien.
Zijn zus wordt gelukkig, dankzij de houthakker.
Voor Mattis zit er niets anders op dan te verdwijnen.

Twee jongens, twee verschillende jongens. In beide gevallen kijk je in de leefwereld van een autistische medemens. Heel leerzaam. 
In het geval van Christopher is er een tamelijk “happy ending”, helaas is bij Mattis het noodlot niet te keren!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vallende fietsen

  Vandaag een dag van vallende fietsen dus leek het me beter een eind te gaan wandelen

Glas

Vervelend, die glasscherven op het fietspad. Als iedereen nu eens zijn eigen rotzooi zou opruimen! Want een lekke band vindt niemand leuk. Maar gelukkig is het mooi weer vandaag, en was het goed recreëren in de berm,  wachtend op hulptroepen. En de Wegenwacht liet trouwens niet lang op zich wachten.

Hemels Blauw

Ruim zeshonderd pagina’s lang ben ik op reis geweest met de 26-jarige Emile en Joanne. Emile is jong, en heeft Alzheimer, en heeft niet lang meer te leven. Hij verlaat zijn familie en vrienden. Samen met de voor hem nog onbekende Joanne begint hij een emotionele road trip door Frankrijk en de Pyreneën. In een camper. Het wordt de laatste reis van zijn leven, Langzaam groeien de twee naar elkaar toe en wordt ook het tragische verhaal van Joanne duidelijk. Het is een reis door het leven. Ontroerend en fascinerend, door het steeds ernstiger worden van de vergeetachtigheid van Emile. Beider levens raken vervlochten. En ondertussen voel je de naderende dood. Joanne, getekend door het leven, het verlies van haar autistische zoontje, zorgt tot het einde toe voor Emile. Emile met al zijn vergeetachtigheid neemt als het ware de gedaante over van het overleden autistische zoontje van Joanne. Ondertussen krijg je een prachtig beeld van het Zuid-Franse landschap, en de reis verandert zo in een me