Doorgaan naar hoofdcontent

Vadervariaties

Een schrijver op zoek naar zijn vader. Een meeslepend verhaal, ik kon het boek tijdens het lezen niet makkelijk wegleggen. Ik heb het over de nieuwe (autobiografische) roman van Bavo Dhooge, getiteld “Sr. . De schrijver gaat (als zoon) op zoek naar de vader. Hij vereenzelvigt zich hoe langer hoe meer met zijn vader, voortdurend op zoek naar bevestiging bij zijn vader. Zowel vader als zoon heten Bavo. Vader Bavo sterft als Bavo jr een puber is. Pas járen na het overlijden ervaart de zoon het echte gemis van de vaderfiguur, en hij gaat terug in de tijd. Jr. gaat dus op zoek naar Sr. Hij geeft zijn vader er (in zijn fantasie) (na zijn dood) nog veertig jaar bij, een soort van “leven in de herkansing” (hoe het had kunnen zijn). Jr. zelf, inmiddels ook vader geworden, spiegelt zich aan Sr. en ziet zijn leven in relatie tot zijn vader opnieuw verbeeld in de relatie met zijn éigen zoon. Drie generaties, mannen met eenzelfde dna, door de bloedband verbonden.  Interessant zijn de parallellen in de levens van vader Bavo Sr. - zoon Bavo Jr., en van zoon Bavo Jr. - zijn zoon Raphaël, en vader Bavo Sr. - kleinzoon Raphaël. Aan het eind van het verhaal krijgt ook nog Raphaël een zoon, en het lijkt erop dat de lijn (vader-zoon-kleinzoon-achterkleinzoon) zal worden doorgezet. Het klinkt ingewikkeld, maar dat is het verhaal beslist niet. De verteltrant is zo levendig, dat je helemaal opgaat in het verhaal.

PAGINA 348

Alles speelt zich trouwens af in België, voornamelijk in Gent. Ook is het taalgebruik in het boek doorspekt met Vlaamse woorden en uitdrukkingen. Daardoor is mijn eigen Nederlandse woordenschat weer een beetje groter geworden! Leuk en leerzaam. Pertang: een verrijking!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vallende fietsen

  Vandaag een dag van vallende fietsen dus leek het me beter een eind te gaan wandelen

Rondje rond de brand

Heerlijk gefietst op deze mooie herfstdag. Noem het een rondje rond Suawoude, een rondje rond de  brand . De inwoners van Suawoude waren minder blij…..

2019