Doorgaan naar hoofdcontent

Aroemenen

Via het boek van Stefan Popa “Of de oleander de winter overleeft”  heb ik kennisgemaakt met het herdersvolk, de Aroemenen  Een volk levend op de Balkan, en in de vorige eeuw voortdurend belaagd door Grieken en Turken, Italianen en Duitsers. Grote ontberingen moest het volk doorstaan.
De Aroemeense Pitu krijgt, op hoge leeftijd, te horen dat hij nog een halfjaar te leven heeft. Hij heeft een hersentumor, en hij besluit in dat laatste jaar terug te gaan in de tijd, en terug te reizen naar zijn geboorteplaats, hoog in de Balkan. Het boek is fragmentarisch opgebouwd, en dat is wel even wennen als lezer. Maar als je de hoofdpersonen een beetje kent, gaat je dat heel makkelijk af. Pitu is eigenlijk op zoek naar zijn vader, en daarmee naar zijn eigen identiteit, en ook de identiteit van zijn volk. Wie was zijn vader, die hij nooit heeft gekend? Pitu kent hem alleen uit de verhalen van zijn moeder. Uit de mond van zijn moeder komt het totaal-tragische verhaal naar voren van de Aroemenen.
Pijnlijk wordt duidelijk hoe de Aroemenen in moeilijke situaties (dan weer verdrukt door Grieken en Turken, dan weer slachtoffer in beide wereldoorlogen) moesten zien te overleven. En de geschiedenis van de vader en moeder van Pitu staat daarmee model voor die tragiek.
De zoektocht naar het einde, de zoektocht naar het begin, de zoektocht naar zijn vader.
Maar bij het “vinden van een slot van zijn verhaal” verliest hij zijn vader, hij is vleugelloos, en kan (eindelijk) berusten in zijn laatste dagen.
Bijzonder boek!


PAGINA 368

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vallende fietsen

  Vandaag een dag van vallende fietsen dus leek het me beter een eind te gaan wandelen

Glas

Vervelend, die glasscherven op het fietspad. Als iedereen nu eens zijn eigen rotzooi zou opruimen! Want een lekke band vindt niemand leuk. Maar gelukkig is het mooi weer vandaag, en was het goed recreëren in de berm,  wachtend op hulptroepen. En de Wegenwacht liet trouwens niet lang op zich wachten.

Hemels Blauw

Ruim zeshonderd pagina’s lang ben ik op reis geweest met de 26-jarige Emile en Joanne. Emile is jong, en heeft Alzheimer, en heeft niet lang meer te leven. Hij verlaat zijn familie en vrienden. Samen met de voor hem nog onbekende Joanne begint hij een emotionele road trip door Frankrijk en de Pyreneën. In een camper. Het wordt de laatste reis van zijn leven, Langzaam groeien de twee naar elkaar toe en wordt ook het tragische verhaal van Joanne duidelijk. Het is een reis door het leven. Ontroerend en fascinerend, door het steeds ernstiger worden van de vergeetachtigheid van Emile. Beider levens raken vervlochten. En ondertussen voel je de naderende dood. Joanne, getekend door het leven, het verlies van haar autistische zoontje, zorgt tot het einde toe voor Emile. Emile met al zijn vergeetachtigheid neemt als het ware de gedaante over van het overleden autistische zoontje van Joanne. Ondertussen krijg je een prachtig beeld van het Zuid-Franse landschap, en de reis verandert zo in een me