Doorgaan naar hoofdcontent

Zeg het met poëzie

Op de dag ná de statenverkiezingen van 20 maart las Jan Terlouw tijdens de lunchlezing in Tresoar op 21 maart voor uit eigen werk.
Kortgeleden debuteerde hij als dichter, jawel op 87-jarige leeftijd met “Gedichte gedachten”.
Jan Terlouw, een zeer veelzijdig man, zoon van een Veluwse dominee (streng in de leer). Ik ken hem als politicus (D66) en schrijver van o.a. kinderboeken (“Oorlogswinter”). Maar nu dus ook als dichter.
Tijdens de lezing kwam hij naar voren  als een echte (verhalen)verteller.
Hij ‘vertaalt’ zijn gevoelens ten aanzien van kunst, cultuur, stad en land, liefde, en natuur naar poëzie. Al van jongs af aan zette hij gedachten/gedichten op papier. Vaak ontstond zijn poëzie naar aanleiding van bepaalde gebeurtenissen (sinterklaas, opening van een expositie, spreken voor een gezelschap).

Zo omschrijft hij de schoonheid van het platteland, met daarin al die boerderijen, die daar zo lukraak lijken te zijn neergeplant, in een gedicht over die boerderij. En dat gedicht begint zo:
“Als door toeval staan ze goed,
de boerderijen in het land […]” (pagina 44)

De essentie ligt in het spelen met woorden. Terlouw: “Taal is zoiets móois”.
Taal en fantasie vormen de bestanddelen van verhalen en gedichten.
Zijn gedichten zijn soms associatief, soms streng in een (conventioneel) rijmschema. Ook wordt er gespeeld met verschillende ritmes, bijvoorbeeld het ritme van het eigentijdse ‘rappen’ wordt toegepast.

En, trouwens, over de politiek en D66 hebben we het maar niet gehad....

Tenslotte Jan Terlouw, nu agnost:
“Ik weet niets. Ik begrijp niets.
Laat het maar zo.....”





En dan, ter gelegenheid van de boekenweek die eind van deze week begint, en ‘moeder’ als thema heeft, het begin van het gedicht “Moeder”:


(pagina 37)




Reacties

Populaire posts van deze blog

Glas

Vervelend, die glasscherven op het fietspad. Als iedereen nu eens zijn eigen rotzooi zou opruimen! Want een lekke band vindt niemand leuk. Maar gelukkig is het mooi weer vandaag, en was het goed recreëren in de berm,  wachtend op hulptroepen. En de Wegenwacht liet trouwens niet lang op zich wachten.

Leesjaar ‘24

De drempel naar 2025 is in zicht. Weer een jaar voorbijgelezen. In sneltreinvaart. Hier mijn 15 toppers van dit jaar, van de in totaal 245 titels: 1. De troostbibliotheek / Sara Nisha Adams 2. Anna O. / William Blake 3. Al het blauw van de hemel / Mélissa Da Costa 4. De dagen die komen / Mélissa Da Costa 5. Niets weerstaat de nacht / Delphine De Vigan 6. Verborgen verbintenissen / Delphine De Vigan 7. De gruwel van het gezin / Inès Eshun 8. Als alles is gezegd / Anne Griffin 9. Het lange antwoord / Anna Hogeland 10. Lege huizen / Brenda Navarro 11. Hoop / Andrew Ridker 12. De weldoeners / Andrew Ridker 13. Intermezzo / Sally Rooney 14. Er is een kans / Richard Russo 15. Morisaki’s boekwinkel / Satoshi Yagisawa Dat 2025 een goed leesjaar mag worden!  Nieuwsgierig geworden? Kijk op mijn LibraryThing-pagina.

De eerste warme dag

Op de eerste warme dag in 2025, gewandeld in Eernewoude . Een leuk dorpje in de Oude Venen, Friesland, en nu nog rustig qua watersport. Tijdens de wandeling is het aan te bevelen om vooral te kijken waar je je voeten zet. De wandelroute is bezaaid met veelzeggende Friese spreuken.