Doorgaan naar hoofdcontent

Een nieuwe wereld

Er gaat een wereld voor je open als je ziet wat er allemaal met 3D printing mogelijk is.  Adri Schokker, docent mediavormgeving aan de Academie voor Popcultuur, studentbegeleider, media kunstenaar, en tentoonstellingsmaker gaf vandaag een lezing in Tresoar "Dingen uit Data" en zo nam hij mij mee in de wereld van 3D printen. 

Wat zijn nou de grote voordelen van het produceren van voorwerpen via 3D printen:
1.Je kunt complexe voorwerpen maken. Er zijn al toepassingen van bekend binnen de medische wetenschappen. Maar ook in de voedselindustrie liggen kansen.
2.Vervoer van producten is niet meer nodig. Je hebt enkel een printer nodig op de plaats waar je het product nodig hebt.
3.Er komt weinig tot geen restafval vrij.
4.De productiekosten zijn betrekkelijk laag.















Het maken van voorwerpen via deze techniek is mede een succes geworden door de invloed van social media. Het is gemakkelijk om zo "werkgroepjes" te hebben en producten te ontwikkelen. Je deelt kennis, leert van elkaar, en bedenkt een product, en dat, gekoppeld aan het technisch proces, vormt het succes. Hierdoor ontwikkelt 3D zich snel, vaak van onderop. De productiekosten zijn betrekkelijk laag. Zo ontstaan er overal ter wereld van die "fablabs".

Ondertussen ruiken de grote multinationals geld, en die hebben dus het idee ook opgepakt, te weten: (marktleiders) Stratasys en 3DSystems



Deze middag stond de "Frysklab"-bus van de Bibliotheek Service Fryslân vol 3D-printers en andere "maakmiddelen" , voor het gebouw van Tresoar. 
Dus daar ook nog even een kijkje genomen! En mijn naam 3D-geprint ! 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vallende fietsen

  Vandaag een dag van vallende fietsen dus leek het me beter een eind te gaan wandelen

Glas

Vervelend, die glasscherven op het fietspad. Als iedereen nu eens zijn eigen rotzooi zou opruimen! Want een lekke band vindt niemand leuk. Maar gelukkig is het mooi weer vandaag, en was het goed recreëren in de berm,  wachtend op hulptroepen. En de Wegenwacht liet trouwens niet lang op zich wachten.

Hemels Blauw

Ruim zeshonderd pagina’s lang ben ik op reis geweest met de 26-jarige Emile en Joanne. Emile is jong, en heeft Alzheimer, en heeft niet lang meer te leven. Hij verlaat zijn familie en vrienden. Samen met de voor hem nog onbekende Joanne begint hij een emotionele road trip door Frankrijk en de Pyreneën. In een camper. Het wordt de laatste reis van zijn leven, Langzaam groeien de twee naar elkaar toe en wordt ook het tragische verhaal van Joanne duidelijk. Het is een reis door het leven. Ontroerend en fascinerend, door het steeds ernstiger worden van de vergeetachtigheid van Emile. Beider levens raken vervlochten. En ondertussen voel je de naderende dood. Joanne, getekend door het leven, het verlies van haar autistische zoontje, zorgt tot het einde toe voor Emile. Emile met al zijn vergeetachtigheid neemt als het ware de gedaante over van het overleden autistische zoontje van Joanne. Ondertussen krijg je een prachtig beeld van het Zuid-Franse landschap, en de reis verandert zo in een me