Doorgaan naar hoofdcontent

De wind eronder

Donderdagmiddag 11 april ben ik naar de inauguratie van lector Windenergie NHL Hogeschool, Gerard Schepers, geweest.

Professor Gerard van Bussel (TUDelft leerstoel windenergie) hield een interessante lezing met als thema "Wind werkt".
Hij sprak vooral over de relatie tussen windenergie en werkgelegenheid.

Hij benadrukte, hoe belangrijk het is, dat er méer gekwalificeerd personeel komt in de technische sector. En vandaag ging dat specifiek op ten aanzien van het werken in de windenergie. Van laag tot hoog, zijn er mensen nodig. 
Vooral de offshore-energie-markt is een groeimarkt. De nieuwe offshore windparken staan in de Noordzee, en het zijn enorm grote technische constructies (large scale).

Met een druk op de rode knop (een verrichting van Gerard van Bussel en Gerard Schepers, samen) werd een nieuwe campagne (Duwind) gestart voor voorlichting over de opleidingen in Nederland op het vakgebied windenergie.



Peter Eecen van het ECN, schetste de werkzaamheden van ECN.

De insteek is dat er meer duurzame energie moet worden ingezet. Europa is, qua conventionele bronnen te afhankelijk van instabiele, olieleverende landen.
De (nieuwe) focus van ECN ligt op de "Ocean Wind Power Plants"
Nederland moet naar een 16%-duurzame-energie-voorziening in 2020. Is dat haalbaar?

Er zijn een aantal voorwaarden:
  • de overheid moet het gebruik van duurzame energie stimuleren;
  • er moet geïnnoveerd worden, dat is essentieel om een kostenreductie te bereiken.
Er is sprake van toename van aandeel windenergie als energiebron, maar het is de vraag of Nederland de toppositie blijft behouden.

In zijn inaugurele rede benadrukte Gerard Schepers een aantal aspecten van windenergie in relatie tot onderwijs en onderzoek.



Het onderzoek binnen het lectoraat NHL Hogeschool zal zich gaan richten op: 

  • kleine windturbines, die een waardevolle bijdrage kunnen leveren tot de energievoorziening, en die heel geschikt zijn voor onderwijsdoeleinden. Tweedejaars studenten gaan hiermee aan de slag, en ze gaan hun projecten testen in de windtunnel van de TUD;
  • geluidsvermindering van windturbinebladen, en met name de inspectie hiervan. Dit gaat binnen een speciaal RAAK-project in samenwerking met het Kenniscentrum Computer Vision.



"Dat wat de theorie had moeten doen, dat doet de praktijk"



Meer info: Schepers  ECN aangesteld als lector NHL en Gerard Schepers Lectoren.nl

Foto's: Huizenga, cop. 2013

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vallende fietsen

  Vandaag een dag van vallende fietsen dus leek het me beter een eind te gaan wandelen

Glas

Vervelend, die glasscherven op het fietspad. Als iedereen nu eens zijn eigen rotzooi zou opruimen! Want een lekke band vindt niemand leuk. Maar gelukkig is het mooi weer vandaag, en was het goed recreëren in de berm,  wachtend op hulptroepen. En de Wegenwacht liet trouwens niet lang op zich wachten.

Hemels Blauw

Ruim zeshonderd pagina’s lang ben ik op reis geweest met de 26-jarige Emile en Joanne. Emile is jong, en heeft Alzheimer, en heeft niet lang meer te leven. Hij verlaat zijn familie en vrienden. Samen met de voor hem nog onbekende Joanne begint hij een emotionele road trip door Frankrijk en de Pyreneën. In een camper. Het wordt de laatste reis van zijn leven, Langzaam groeien de twee naar elkaar toe en wordt ook het tragische verhaal van Joanne duidelijk. Het is een reis door het leven. Ontroerend en fascinerend, door het steeds ernstiger worden van de vergeetachtigheid van Emile. Beider levens raken vervlochten. En ondertussen voel je de naderende dood. Joanne, getekend door het leven, het verlies van haar autistische zoontje, zorgt tot het einde toe voor Emile. Emile met al zijn vergeetachtigheid neemt als het ware de gedaante over van het overleden autistische zoontje van Joanne. Ondertussen krijg je een prachtig beeld van het Zuid-Franse landschap, en de reis verandert zo in een me