Doorgaan naar hoofdcontent

Google scant boeken - Hoe doen ze dat?

Ik was op zoek naar patent- en octrooi-informatie, en kwam toen een octrooi tegen over het scannen van boeken om ze beschikbaar te stellen via Internet. Interessant genoeg om een posting aan te wijden.....
Het is tenslotte ons vakgebied: vroeger veel papier, boeken, tijdschriften, en nu en in de toekomst veel digitale informatie...

Google heeft zeven miljoen boeken gescand, waardoor gebruikers boeken kunnen opzoeken en (soms) inzien.
Hoe krijgt het internetbedrijf deze klus geklaard?

Wat betreft het octrooi van het Octrooicentrum Nederland:
Dit systeem voor Google Book Search maakt gebruik van twee camera's en infraroodlicht om de kromming van de pagina's in een boek automatisch te corrigeren.
Door een 3D-model van elke pagina te construeren, en deze vervolgens 'recht te buigen', kan Google online plat uitziende pagina's tonen. Het is niet nodig om boeken aan stukken te snijden of deze plat op een scanner te duwen - een tijdrovende klus. Google legt in octrooi 7.508.978 uit hoe het systeem werkt.
Ten eerste wordt het boek op een plat oppervlak geplaatst. Erboven toont een infraroodprojector een doolhofachtig patroon op de pagina's.
Vervolgens fotograferen twee infraroodcamera's dit infraroodpatroon vanuit diverse perspectieven. De beelden kunnen stereoscopisch worden gecombineerd.
Het patroon valt op het oppervlak van het boek, waardoor de driedimensionale kaart van het patroon correspondeert met het driedimensionale oppervlak van de pagina van het boek." Vervolgens kunnen foto's van de pagina, genomen met conventionele camera's, worden 'rechtgebogen'.
Dat maakt optische karakterherkenning makkelijker en zorgt voor een beter beeld, wanneer het boek wordt getoond in combinatie met de zoekresultaten op basis van de tekst.

Al met al een heel technisch verhaal.
Maar het is interessant om eens een octrooi te hebben bekeken, die ook met mijn vak te maken heeft.

Bron: http://www.octrooicentrum.nl/

Reacties

Populaire posts van deze blog

Glas

Vervelend, die glasscherven op het fietspad. Als iedereen nu eens zijn eigen rotzooi zou opruimen! Want een lekke band vindt niemand leuk. Maar gelukkig is het mooi weer vandaag, en was het goed recreëren in de berm,  wachtend op hulptroepen. En de Wegenwacht liet trouwens niet lang op zich wachten.

Leesjaar ‘24

De drempel naar 2025 is in zicht. Weer een jaar voorbijgelezen. In sneltreinvaart. Hier mijn 15 toppers van dit jaar, van de in totaal 245 titels: 1. De troostbibliotheek / Sara Nisha Adams 2. Anna O. / William Blake 3. Al het blauw van de hemel / Mélissa Da Costa 4. De dagen die komen / Mélissa Da Costa 5. Niets weerstaat de nacht / Delphine De Vigan 6. Verborgen verbintenissen / Delphine De Vigan 7. De gruwel van het gezin / Inès Eshun 8. Als alles is gezegd / Anne Griffin 9. Het lange antwoord / Anna Hogeland 10. Lege huizen / Brenda Navarro 11. Hoop / Andrew Ridker 12. De weldoeners / Andrew Ridker 13. Intermezzo / Sally Rooney 14. Er is een kans / Richard Russo 15. Morisaki’s boekwinkel / Satoshi Yagisawa Dat 2025 een goed leesjaar mag worden!  Nieuwsgierig geworden? Kijk op mijn LibraryThing-pagina.

De eerste warme dag

Op de eerste warme dag in 2025, gewandeld in Eernewoude . Een leuk dorpje in de Oude Venen, Friesland, en nu nog rustig qua watersport. Tijdens de wandeling is het aan te bevelen om vooral te kijken waar je je voeten zet. De wandelroute is bezaaid met veelzeggende Friese spreuken.