Doorgaan naar hoofdcontent

Bericht van een twitterende mediathecaris

Op een gegeven moment zie ik dat een van de twitteraars die ik 'follow' iets twittert in de trant van "Ik word elke keer weer gestoord van IE FF Safari en... etc." Het gaat om een twitterende CMD-student, van de NHL.
Direct word ik getriggerd. Twee dingen vallen op, de zinsneden:
- 'ik word ... gestoord';
- 'Safari'.

Nu kan ik twee dingen doen:
- ik twitter dat 'ik mijn tanden ga poetsen', en ga vervolgens mijn tanden poetsen;
óf
- ik twitter en reply de collega-twitteraar 'hi, ben je met 'Safari E-books online' bezig?' ,........en vervolgens ga ik twitteren dat 'ik mijn tanden ga poetsen' etc.
Ik doe het tweede van deze twee opties!

Dan afwachten, en na verloop van tijd mijn 'replies' checken. Soms zitten er reacties tussen. Dat is altijd spannend, en dat is het leuke van Twitter, nietwaar?
Wel, deze keer een reactie op mijn Safari-vraag!
Neen, de student-Twitteraar is niét met 'Safari E-books online' bezig, maar Safari is voor hem een geheel ander project.
Hier volgt de letterlijke reactie: '' Nee dat ging over webdesign, en alle onderlinge verschillen tussen de browsers waarmee je rekening moet houden dan".
Tekst en uitleg volgt nog, (met meer informatie), in mijn gewone mailbox.

Leuk hè, zo is dus het contact tot stand gekomen tussen een twitterende student NHL/CMD, een potentiële mediatheekklant en mij, de twitterende mediathecaris.

De moraal van het verhaal:
Vroeger kwam ik in contact met de klant, direct, via de balie. De student meldde zich aan de balie met zijn vraag, bijvoorbeeld: "Wat is het effect van het uitdiepen van vaargeul van het X-kanaal op het ecosysteem van de omgeving van het dorp Y?". Dan volgde de wandeling naar de catalogus, en dan gingen we samen, (klant en mediathecaris), in het systeem (catalogus) kijken, of we wat konden vinden over het onderwerp.

Nú kom je op andere manieren (verschillende manieren), in contact met de klant en de zoekvraag, via sociale netwerken, zoals Twitter.
Je moet je antenne altijd uit hebben staan. Zo zie je waar mensen mee bezig zijn, je blijft op de hoogte. Je moet je actief opstellen, en je mengen in een discussie, nieuwsgroep, vragen signaleren en je kennis van zaken aanbieden. Je moet actief andere twitteraars gaan 'followen', en er tijd aan besteden, om te zien of er ergens kansen voor je liggen. Eventueel sluimerende hulpvragen onderkennen en beantwoorden.
Een echte uitdaging!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Glas

Vervelend, die glasscherven op het fietspad. Als iedereen nu eens zijn eigen rotzooi zou opruimen! Want een lekke band vindt niemand leuk. Maar gelukkig is het mooi weer vandaag, en was het goed recreëren in de berm,  wachtend op hulptroepen. En de Wegenwacht liet trouwens niet lang op zich wachten.

Leesjaar ‘24

De drempel naar 2025 is in zicht. Weer een jaar voorbijgelezen. In sneltreinvaart. Hier mijn 15 toppers van dit jaar, van de in totaal 245 titels: 1. De troostbibliotheek / Sara Nisha Adams 2. Anna O. / William Blake 3. Al het blauw van de hemel / Mélissa Da Costa 4. De dagen die komen / Mélissa Da Costa 5. Niets weerstaat de nacht / Delphine De Vigan 6. Verborgen verbintenissen / Delphine De Vigan 7. De gruwel van het gezin / Inès Eshun 8. Als alles is gezegd / Anne Griffin 9. Het lange antwoord / Anna Hogeland 10. Lege huizen / Brenda Navarro 11. Hoop / Andrew Ridker 12. De weldoeners / Andrew Ridker 13. Intermezzo / Sally Rooney 14. Er is een kans / Richard Russo 15. Morisaki’s boekwinkel / Satoshi Yagisawa Dat 2025 een goed leesjaar mag worden!  Nieuwsgierig geworden? Kijk op mijn LibraryThing-pagina.

De eerste warme dag

Op de eerste warme dag in 2025, gewandeld in Eernewoude . Een leuk dorpje in de Oude Venen, Friesland, en nu nog rustig qua watersport. Tijdens de wandeling is het aan te bevelen om vooral te kijken waar je je voeten zet. De wandelroute is bezaaid met veelzeggende Friese spreuken.