Doorgaan naar hoofdcontent

Verhalendagen

Ik wil het even hebben over “Veertien dagen” (2024), samengesteld door Margaret Atwood. Verschillende schrijvers (o.a. John Grisham, Erica Jong) hebben meegewerkt aan dit boek door de verhalen aan te leveren.

         p.116


Eerst dacht ik, een boek met verhalen, kan dat mij boeien? Meestal houd ik niet van (korte) verhalen.

Maar ik moet toegeven, het is waar, het boeide mij enorm. Van het eerste tot en met het laatste verhaal.

Het boek is geschreven in de vorm  van een raamvertelling. Doordat het raamverhaal zich afspeelt tijdens de coronapandemie begin 2020, word je ook zelf teruggeworpen in de dagen van weleer. Tijdens de lockdown en de coronapandemie, komen flatbewoners in Manhattan twee weken lang iedere dag bij elkaar op het platte dak van hun woontoren. Ze kennen elkaar in het begin nauwelijks, dus houden ze de voorgeschreven afstand tot elkaar en dragen mondkapjes. Ze hebben verschillende achtergronden, maar ze beginnen elkaar verhalen te vertellen, om de tijd te doden. Door die verhalen raken ze gefascineerd en leren ze elkaar beter kennen. Op de achtergrond horen ze de aan- en wegrijdende ambulances, de applaus-concerten voor zorgmedewerkers, en op het nieuws worden iedere avond de aantallen besmettingen en doden gemeld. Het gevaar is er, zij het op gepaste afstand.

De “bindende factor” in de raamvertelling is de concierge van de flat, die alle bewoners kent, en die met haar telefoon de verhalen registreert. Haar vader zit ondertussen in een verpleeghuis, en is misschien al overleden. Ze kan hem niet bezoeken en ook niet telefonisch bereiken. Ze mist hem, maar door de absurde situatie neemt ze ook mentaal afstand van hem. Na afloop van de dagelijkse verhalensessies, gaat zij terug naar haar eigen woning en noteert alle vertellingen in een groot boek.

Stuk voor stuk intrigerende verhalen over trauma’s, man-vrouw, discriminatie, oorlog, onderdrukking, homoseksualiteit en onverdraagzaamheid, dood en verdriet, integratie en assimilatie.

En uiteindelijk is er ook nog de wonderlijke ontknoping, maar die ga ik niet “spoilen”.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Glas

Vervelend, die glasscherven op het fietspad. Als iedereen nu eens zijn eigen rotzooi zou opruimen! Want een lekke band vindt niemand leuk. Maar gelukkig is het mooi weer vandaag, en was het goed recreëren in de berm,  wachtend op hulptroepen. En de Wegenwacht liet trouwens niet lang op zich wachten.

Leesjaar ‘24

De drempel naar 2025 is in zicht. Weer een jaar voorbijgelezen. In sneltreinvaart. Hier mijn 15 toppers van dit jaar, van de in totaal 245 titels: 1. De troostbibliotheek / Sara Nisha Adams 2. Anna O. / William Blake 3. Al het blauw van de hemel / Mélissa Da Costa 4. De dagen die komen / Mélissa Da Costa 5. Niets weerstaat de nacht / Delphine De Vigan 6. Verborgen verbintenissen / Delphine De Vigan 7. De gruwel van het gezin / Inès Eshun 8. Als alles is gezegd / Anne Griffin 9. Het lange antwoord / Anna Hogeland 10. Lege huizen / Brenda Navarro 11. Hoop / Andrew Ridker 12. De weldoeners / Andrew Ridker 13. Intermezzo / Sally Rooney 14. Er is een kans / Richard Russo 15. Morisaki’s boekwinkel / Satoshi Yagisawa Dat 2025 een goed leesjaar mag worden!  Nieuwsgierig geworden? Kijk op mijn LibraryThing-pagina.

De eerste warme dag

Op de eerste warme dag in 2025, gewandeld in Eernewoude . Een leuk dorpje in de Oude Venen, Friesland, en nu nog rustig qua watersport. Tijdens de wandeling is het aan te bevelen om vooral te kijken waar je je voeten zet. De wandelroute is bezaaid met veelzeggende Friese spreuken.