Doorgaan naar hoofdcontent

Verlangen

Het lijkt zo vanzelfsprekend in een vrouwenleven: kinderen krijgen.

Maar niet altijd gaat het zo gemakkelijk. De weg ernaar toe kan worden gehinderd door onvruchtbaarheid, mislukte pogingen om zwanger te raken, ziekte, problematische zwangerschap, miskraam, abortus. Anna Hogeland  (“Het lange antwoord”) beschrijft feilloos het proces van zwanger worden, de zwangerschap, de weg naar de bevalling, het afscheid nemen van het kind dat niet mocht worden geboren, en het ermee gepaard gaande verdriet en de rouw. Ze reflecteert op haar verdriet aan de hand van ‘ontmoetingen’ met andere vrouwen, die zo ieder haar eigen trauma heeft ten aanzien van zwangerschap en bevalling.

Anna werd zwanger en omdat een hartafwijking werd geconstateerd bij haar ongeboren kind, moest ze voortijdig afscheid nemen. Ondertussen is ook haar zus zwanger van haar tweede kind.  De relatie van Anna en haar zus Margot staat onder druk. Communicatie gaat moeilijk. Uiteindelijk ontmoeten ze elkaar, de rouwende Anna en haar man én Margot en haar man en twee kinderen, het gelukkige gezin.

Uiteindelijk komt het tot een soort van verzoening, verzoening tussen de zussen, en verzoening met de toekomst, waarin het open ligt òf Anna opnieuw zwanger wordt.

Het verhaal wordt zo levensecht verteld, dat ik het boek zo nu en dan wel even weg moest leggen, zo aangrijpend!



PAGINA 13

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vallende fietsen

  Vandaag een dag van vallende fietsen dus leek het me beter een eind te gaan wandelen

Rondje rond de brand

Heerlijk gefietst op deze mooie herfstdag. Noem het een rondje rond Suawoude, een rondje rond de  brand . De inwoners van Suawoude waren minder blij…..

Monument dichtbij huis

Waar is ze nou weer? Een monument dichtbij huis (Wirdum) is  Jousmastate , een grafheuvel op de plaats waar ook ooit een stins stond. Op de familiebegraafplaats liggen de  Van Eysinga’s  begraven. Heel toevallig kwam ik er terecht op mijn fietsroute vandaag. Er volgen vast nog wel mediaberichten deze week, want wat blijkt? Op 27 september is de officiële oplevering van het gerenoveerde monument.