Doorgaan naar hoofdcontent

Een rattenbestaan

Pieter Waterdrinker heeft een prachtig boek geschreven: “De rat van Amsterdam”.
De hoofdfiguur, zoon van Russisch/Letse ouders, Ruben, met Joods bloed, emigreert naar Nederland. Hij krijgt te maken met pesterij, discriminatie. Hij wordt verliefd op het rijkeluismeisje Phaedra, een klasgenote op de middelbare school. Deze verliefdheid groeit uit tot een obsessie, die zijn hele leven zal bepalen. De enige manier van overleven blijkt voor hem om zich te begeven in de wereld van het grote geld, in de onderwereld. 
Schaamteloos vervolgt hij zijn weg, ondergedompeld in de intriges, macht en perversie,
Het grote geld waar de elite op teert, blijkt vooral te zitten in de wereld van de loterijen. De hoge pieten van de loterijen, de profiteurs,  strijken het geld op, leven in luxe, en exporteren het kapitaal naar buitenlandse rekeningen, en schimmige investeringsprojecten in het buitenland.
De noodlottige reis van Ruben naar Siberië strandt vervolgens, desastreus, op het Baikalmeer.
Voor belastingfraude wordt Ruben opgepakt bij zijn thuisreis, bij de landing op Schiphol. In de gevangenis schrijft hij zijn levensverhaal. Ook ontmoet hij uitgerekend daár een bijzondere vrouw, met een link naar verleden én toekomst.
Nederland wordt in het verhaal een spiegel voorgehouden. Nederland, het vriendelijke, knusse bloembollenlandje, met het populaire koningshuis, valt volledig door de mand. Ruben spaart zichzelf niet, hij werd een rat. Met zijn verhaal maakt hij schoon schip, de opmaat voor zijn verdere leven, zijn toekomst, zijn vrijheid.
Ik heb het boek ademloos uitgelezen, en de spanning was er tot aan de laatste pagina,
Trouwens, een lekker dik boek (600 pagina’s) dus zeer geschikt voor quarantainetijden.






Reacties

Populaire posts van deze blog

Glas

Vervelend, die glasscherven op het fietspad. Als iedereen nu eens zijn eigen rotzooi zou opruimen! Want een lekke band vindt niemand leuk. Maar gelukkig is het mooi weer vandaag, en was het goed recreëren in de berm,  wachtend op hulptroepen. En de Wegenwacht liet trouwens niet lang op zich wachten.

Leesjaar ‘24

De drempel naar 2025 is in zicht. Weer een jaar voorbijgelezen. In sneltreinvaart. Hier mijn 15 toppers van dit jaar, van de in totaal 245 titels: 1. De troostbibliotheek / Sara Nisha Adams 2. Anna O. / William Blake 3. Al het blauw van de hemel / Mélissa Da Costa 4. De dagen die komen / Mélissa Da Costa 5. Niets weerstaat de nacht / Delphine De Vigan 6. Verborgen verbintenissen / Delphine De Vigan 7. De gruwel van het gezin / Inès Eshun 8. Als alles is gezegd / Anne Griffin 9. Het lange antwoord / Anna Hogeland 10. Lege huizen / Brenda Navarro 11. Hoop / Andrew Ridker 12. De weldoeners / Andrew Ridker 13. Intermezzo / Sally Rooney 14. Er is een kans / Richard Russo 15. Morisaki’s boekwinkel / Satoshi Yagisawa Dat 2025 een goed leesjaar mag worden!  Nieuwsgierig geworden? Kijk op mijn LibraryThing-pagina.

De eerste warme dag

Op de eerste warme dag in 2025, gewandeld in Eernewoude . Een leuk dorpje in de Oude Venen, Friesland, en nu nog rustig qua watersport. Tijdens de wandeling is het aan te bevelen om vooral te kijken waar je je voeten zet. De wandelroute is bezaaid met veelzeggende Friese spreuken.