Doorgaan naar hoofdcontent

Zomer met Marías


De zomervakantie is de "uitgelezen" tijd om nieuwe schrijvers te leren kennen. Mijn ontdekking van deze zomer is: de Spaanse schrijver Javier Marías.
Je moet er wel even voor gaan zitten. Want het zijn erg dikke boeken die de auteur heeft geschreven.
Ik was begonnen met "De verliefden". Wat een proza. In heel lange, prachtige, zinnen worden de gebeurtenissen vastgelegd. En eigenlijk gebeurt er niet zo heel veel. Maar de karakters worden zo goed uitgewerkt, dat je je helemaal inleeft in het verhaal. Marías, rasverteller.

Daarna "Zo begint het slechte". In hoeverre ken je je medemens? Wat speelt er zich in werkelijkheid af? Je ziet de buitenkant van de persoon, maar wat is de waarheid? Wat is er gebeurd? Ieder vertelt zijn/haar eigen verhaal, en laat nooit het achterste van de tong zien. Er blijft altijd informatie achter de hand. Zo is de interactie tussen mensen, deels transparant, deels verborgen.
"Wat heeft de poging om te verhinderen, te vermijden, te bewaken, te straffen, en zelfs te weten weinig zin, de geschiedenis is te vol van kleine misbruiken en enorme laaghartigheden waartegen niets kan worden gedaan omdat ze een lawine zijn, en wat winnen we erbij ze te achterhalen?" (p.403).
Het verhaal begint in raadselen en eindigt in raadselen.
En toch lees je maar door, van pag 1 tot 549, om maar niks te missen, en nieuwsgierig naar waarheden. En uiteindelijk wordt slechts een tip van de sluier opgelicht.

En nu begin ik aan het eerste deel van de trilogie "Jouw gezicht morgen": "Koorts en lans":
"Men zou nooit iets moeten vertellen..... [...] ..... Vertellen is bijna altijd een geschenk, zelfs wanneer het verhaal gif behelst en toedient..."  (p.9).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Glas

Vervelend, die glasscherven op het fietspad. Als iedereen nu eens zijn eigen rotzooi zou opruimen! Want een lekke band vindt niemand leuk. Maar gelukkig is het mooi weer vandaag, en was het goed recreëren in de berm,  wachtend op hulptroepen. En de Wegenwacht liet trouwens niet lang op zich wachten.

Leesjaar ‘24

De drempel naar 2025 is in zicht. Weer een jaar voorbijgelezen. In sneltreinvaart. Hier mijn 15 toppers van dit jaar, van de in totaal 245 titels: 1. De troostbibliotheek / Sara Nisha Adams 2. Anna O. / William Blake 3. Al het blauw van de hemel / Mélissa Da Costa 4. De dagen die komen / Mélissa Da Costa 5. Niets weerstaat de nacht / Delphine De Vigan 6. Verborgen verbintenissen / Delphine De Vigan 7. De gruwel van het gezin / Inès Eshun 8. Als alles is gezegd / Anne Griffin 9. Het lange antwoord / Anna Hogeland 10. Lege huizen / Brenda Navarro 11. Hoop / Andrew Ridker 12. De weldoeners / Andrew Ridker 13. Intermezzo / Sally Rooney 14. Er is een kans / Richard Russo 15. Morisaki’s boekwinkel / Satoshi Yagisawa Dat 2025 een goed leesjaar mag worden!  Nieuwsgierig geworden? Kijk op mijn LibraryThing-pagina.

De eerste warme dag

Op de eerste warme dag in 2025, gewandeld in Eernewoude . Een leuk dorpje in de Oude Venen, Friesland, en nu nog rustig qua watersport. Tijdens de wandeling is het aan te bevelen om vooral te kijken waar je je voeten zet. De wandelroute is bezaaid met veelzeggende Friese spreuken.