Soms heb je van die boeken, waarin het verhaal je meteen zo pakt, dat je het steeds opzij moet leggen. Je wilt het niet te snel uit hebben, want dan is het over en voorbij. Dan is de droom waarin je zat, over.
Dit boek was er zo eentje.
Lukraak van de plank gepakt. De naam van de schrijver, Gary Shteyngart, zei me helemaal niks. Het boek heet "Kleine mislukkeling".
Die kleine mislukkeling is het Joods-Russische jongetje, geboren in Rusland en op zevenjarige met zijn ouders geëmigreerd naar de Verenigde Staten. Zou er ooit wat van hem terechtkomen? Hij wil graag schrijver worden. En dat wordt niet door iedereen in zijn omgeving als een serieuze optie gezien!
Op tragikomische wijze schetst Gary zijn leven, het leven van zijn ouders en grootouders. Veel van zijn joodse familieleden werden vermoord onder Stalin. Daarna volgde de terreur van Hitler. In de VS aangekomen volgt er de 'struggle for life' op school, universiteit, in relaties, gekweld door zijn Russisch-Joods verleden, gelardeerd met drugs en alchohol. Maar uiteindelijk lukt het om het verleden een plaats te geven, en tijdens een bezoek, samen met zijn ouders aan Petersburg, is er eindelijk ruimte voor verzoening.
Mislukt? Uiteindelijk niet.
Een bijzonder auteur!
Reacties