Iedereen heeft energie nodig. De computer heeft stroom nodig, de televisie moet aan, de smartphone wordt opgeladen, de kachel brandt, en ga zo maar door.
Energie! Energie! De roep klinkt. Waar komt de energie vandaan? Voor niks gaat de zon op! Toch? Maar niemand, niemand wil een windmolen in de achtertuin. En niemand kan ook zonder stroom.
Lees de Leeuwarder Courant van de laatste tijd er op na. Iedere dag protesterende burgers over mogelijke komst van een of meer molens in de achtertuin. Ook het lectoraat Windenergie van NHL Hogeschool is ermee bezig, in de zaterdagkranten is een interessante artikelenreeks van dit lectoraat te lezen, over de ins en outs van windenergie. Dit, om tegenwicht te bieden aan de protestgeluiden.
Vanmiddag was ik naar een lezing ("Broodje Energie") georganiseerd door de NHL, over windenergie. Vooral over de technische aspecten van het bouwen van een windmolen. Wat komt daar bij kijken?
Axel Jacobs, civieltechnisch adviseur windenergie projecten bij ABT, schetst in de lezing, die ik vandaag dus bijwoonde, een totaal beeld van het onderwerp ‘windenergie’. Hij legt hierbij het accent op het traject dat nodig is om een windenergieproject te realiseren. De ontwikkelingen op het gebied van windenergie zijn beter te begrijpen als je een compleet beeld hebt van de aspecten die een rol spelen bij een dergelijk project.
Bij de realisatie van een windenergieproject worden de volgende fasen onderscheiden: “ontwikkelingsfase”, “realisatiefase”, “bedrijfsfase” en “einde levensduur”. Hierbij worden antwoorden gezocht op vragen als “hoe transporteer ik de onderdelen van een windturbine naar een specifieke locatie?”, “hoe realiseer ik een funderingsconstructie voor een windturbine op een specifieke locatie en welke aspecten spelen daarbij een rol?” en “hoe plaats ik de kranen voor het opbouwen van de turbine?”. Omdat iedere windturbine en iedere locatie verschillende eigenschappen heeft, moet ook iedere fundatie anders zijn. Met een op maat ontworpen fundatie kun je veel geld besparen. Vaak worden fundaties overdreven sterk ontworpen om project-afhankelijke ‘verassingen’ op te kunnen vangen. Door goed onderzoek en dure rekensoftware kun je besparen op materiaal. Dit is goed voor het milieu en levert zelfs bij één turbine al een behoorlijke kostenbesparing op.
Het klinkt als een vrij technisch verhaal. Maar ik kon het goed volgen, ook al ben ik niet echt technisch onderlegd.
Zelf heb ik trouwens géén problemen met meer windmolens in Friesland. Sterker nog, ik vind ze mooi, stoer. Ze stralen kracht uit, en ze géven kracht. Ze geven het landschap een nieuwe impuls. Toekomstgericht. En die (wind)kracht wordt omgezet in de energie die wij allemaal zo goed kunnen gebruiken!
Overigens is het zo, volgens de spreker, dat niet windenergie dé bron van de toekomst is. Maar, dat wat dat betreft, het belang van zonne-energie groter en groter zal worden.
Uiteindelijk gaat de zon het winnen van de wind!
Foto's: Huizenga, cop. 2014
Reacties