Doorgaan naar hoofdcontent

Ballingschap

Op 17 april 1984 vond er in Londen een demonstratie plaats tegen het repressieve bewind van Khadaffi in Libië. De hoofdpersoon, Khaled, in het boek “Vrienden” (auteur: Hisham Matar) is, samen met zijn vriend Mustafa, er bij aanwezig, en raakt gewond nadat vanuit de ambassade op de betogers wordt geschoten. Er vallen doden, waaronder een Engelse politieagente.

        p.88

Het leven van Khaled zal nooit meer hetzelfde zijn. Na de traumatische gebeurtenissen en het ontslag uit het ziekenhuis probeert hij zijn geheim voor zich te houden, en is altijd bang voor ontmaskering middels afluistering door het regime in Libië. Nooit voelt hij zich veilig. Misschien gaan ze hem alsnog pakken en doodschieten. Zijn ouders en zus in Libië durft hij aanvankelijk ook niet onder ogen te komen. Toch bouwt hij in Londen een carrière op en wordt leraar Engels en krijgt tijdens een bezoek aan Parijs nóg een vriend Horam, een schrijver. De drie vrienden zijn het niet altijd met elkaar eens, maar ze vinden elkaar in hun gedeelde tragische geschiedenis. Voortdurend is er het dilemma van teruggaan naar Libië, naar familie, of om mee te werken aan de revolutie, of om in Londen te blijven, zich te settelen en misschien een relatie aan te gaan en een gezin te stichten. Zijn vrienden Mustafa en Horam gaan uiteindelijk terug naar Libië om te vechten tegen Khadaffi, die uiteindelijk in 2011 wordt ontmaskerd en vermoord.

De vrienden nemen onafhankelijk van elkaar een persoonlijk besluit, de één blijft in Libië, de ander gaat naar de Verenigde Staten en Khaled blijft in Londen.

En daarna komt dit dramatisch boek ten einde, en steekt Khaled de sleutel in het slot van zijn eigen Londense huis, en dat voelt voor hem ook als een boek dat dichtvalt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Glas

Vervelend, die glasscherven op het fietspad. Als iedereen nu eens zijn eigen rotzooi zou opruimen! Want een lekke band vindt niemand leuk. Maar gelukkig is het mooi weer vandaag, en was het goed recreëren in de berm,  wachtend op hulptroepen. En de Wegenwacht liet trouwens niet lang op zich wachten.

Leesjaar ‘24

De drempel naar 2025 is in zicht. Weer een jaar voorbijgelezen. In sneltreinvaart. Hier mijn 15 toppers van dit jaar, van de in totaal 245 titels: 1. De troostbibliotheek / Sara Nisha Adams 2. Anna O. / William Blake 3. Al het blauw van de hemel / Mélissa Da Costa 4. De dagen die komen / Mélissa Da Costa 5. Niets weerstaat de nacht / Delphine De Vigan 6. Verborgen verbintenissen / Delphine De Vigan 7. De gruwel van het gezin / Inès Eshun 8. Als alles is gezegd / Anne Griffin 9. Het lange antwoord / Anna Hogeland 10. Lege huizen / Brenda Navarro 11. Hoop / Andrew Ridker 12. De weldoeners / Andrew Ridker 13. Intermezzo / Sally Rooney 14. Er is een kans / Richard Russo 15. Morisaki’s boekwinkel / Satoshi Yagisawa Dat 2025 een goed leesjaar mag worden!  Nieuwsgierig geworden? Kijk op mijn LibraryThing-pagina.

De eerste warme dag

Op de eerste warme dag in 2025, gewandeld in Eernewoude . Een leuk dorpje in de Oude Venen, Friesland, en nu nog rustig qua watersport. Tijdens de wandeling is het aan te bevelen om vooral te kijken waar je je voeten zet. De wandelroute is bezaaid met veelzeggende Friese spreuken.