Het zóveelste boek over de Tweede Wereldoorlog, de holocaust, onderduiken en Joodse families: “Viktor” van Judith Fanto.
Ik vond “Viktor” heel bijzonder, tot tranens toe bewogen, sloot ik na de laatste bladzijde het boek. Zucht!
Het verhaal van een Joodse familie in Wenen voor en tijdens de Duitse bezetting wordt verteld. Daartegenover staat het verhaal van de hedendaagse jonge vrouw, en telg uit dezelfde familie, Geertje, in Nederland. Geertje gaat op zoek naar de geschiedenis van haar familie. Waarom hebben haar ouders en grootouders het Joods-zijn altijd ontkend, waarom hechten zij geen waarde aan de Joods tradities, waarom is zij niet “Joods opgevoed”? Wat zijn de geheimen van de familie, de dingen die niet verteld mógen worden? Wat heeft zich in het duister afgespeeld?
Geertje wordt Judith en probeert als Joodse vrouw achter de waarheid te komen. Ze gaat op onderzoek uit.
Viktor is in deze geschiedenis eigenlijk de hoofdfiguur. Hij was de rebelse zoon, wilde niet deugen, en maakte zijn studies niet af. Uiteindelijk bleek hij een redder te zijn, de cruciale figuur in dit familieverhaal, die in veel gevallen voor een wending van het lot zorgde.
Een (andere) rode draad in het verhaal is muziek. Met name de muziek van componist Gustav Mahler, die lange tijd in Wenen woonde en ook van Joodse komaf was. Hou je van klassieke muziek, dan heeft dit boek een duidelijke meerwaarde.
PAGINA 161
Reacties