Doorgaan naar hoofdcontent

Stoner

Bijzondere man, die Stoner. In het begin van het boek (*) niet echt een sympahieke man, maar in de loop van het verhaal gaat zijn leven je zo boeien, dat je hem toch aardig gaat vinden.
Van boerenkomaf (eigenlijk zou hij de boerderij moeten overnemen van zijn vader) wordt Stoner (geboren eind negentiende eeuw) docent literatuur (Engels) aan een universiteit in de VS.  Hij vervreemdt van zijn ouders. Zijn ouders komen te overlijden. Hij heeft een ongelukkig huwelijk. Zijn enige dochter is zijn alles. Maar de relatie met zijn vrouw wordt gekenmerkt door animositeit, vijandigheid, cynisme. En het opbouwen van een band met zijn enige dochter wordt hem onmogelijk gemaakt. Hij wordt gedwongen zoveel mogelijk tijd door te brengen op zijn kamer aan de universiteit. Thuis is voor hem geen plaats.
Hij bloeit even op als hij verliefd wordt op een (veel) jongere vrouw. Maar die relatie houdt geen stand. De wereld om hen heen maakt het hun onmogelijk om gelukkig te worden en te blijven. Het universitaire milieu gunt hem geen geluk, en zijn vrouw blinkt uit in cynisme. Het leven eindigt eigenlijk voor hem op het moment dat hij het besluit moet nemen de relatie met zijn vriendin te verbreken. Aldus gebeurt.
Zijn noodlot: uiteindelijk komt zijn pensionering, hij trekt zich terug, en langzaam maar zeker wordt hij oud en ziek, en sterft in eenzaamheid.

(*)
Kortom, dit is weer eens een leestip: “Stoner” van John Williams. - cop. 2012, ISBN 978 90 488 1383 4.
Ik vond het een boeiend boek!



(fragment pagina 240)


Reacties

Populaire posts van deze blog

Glas

Vervelend, die glasscherven op het fietspad. Als iedereen nu eens zijn eigen rotzooi zou opruimen! Want een lekke band vindt niemand leuk. Maar gelukkig is het mooi weer vandaag, en was het goed recreëren in de berm,  wachtend op hulptroepen. En de Wegenwacht liet trouwens niet lang op zich wachten.

Leesjaar ‘24

De drempel naar 2025 is in zicht. Weer een jaar voorbijgelezen. In sneltreinvaart. Hier mijn 15 toppers van dit jaar, van de in totaal 245 titels: 1. De troostbibliotheek / Sara Nisha Adams 2. Anna O. / William Blake 3. Al het blauw van de hemel / Mélissa Da Costa 4. De dagen die komen / Mélissa Da Costa 5. Niets weerstaat de nacht / Delphine De Vigan 6. Verborgen verbintenissen / Delphine De Vigan 7. De gruwel van het gezin / Inès Eshun 8. Als alles is gezegd / Anne Griffin 9. Het lange antwoord / Anna Hogeland 10. Lege huizen / Brenda Navarro 11. Hoop / Andrew Ridker 12. De weldoeners / Andrew Ridker 13. Intermezzo / Sally Rooney 14. Er is een kans / Richard Russo 15. Morisaki’s boekwinkel / Satoshi Yagisawa Dat 2025 een goed leesjaar mag worden!  Nieuwsgierig geworden? Kijk op mijn LibraryThing-pagina.

De eerste warme dag

Op de eerste warme dag in 2025, gewandeld in Eernewoude . Een leuk dorpje in de Oude Venen, Friesland, en nu nog rustig qua watersport. Tijdens de wandeling is het aan te bevelen om vooral te kijken waar je je voeten zet. De wandelroute is bezaaid met veelzeggende Friese spreuken.