Doorgaan naar hoofdcontent

Onder informatiespecialisten 2

KIJKJE IN DE KEUKEN
TRESOAR EN FRYSKE AKADEMY
donderdagmiddag 1 december 2016

TRESOAR   (12.30-14.30 uur)
Hans Laagland vertelt over collectievorming en cultuurbezit bij Tresoar en Buma bibliotheek.
Aan de orde kwamen: website en ontsluiting content, Klassieke oudheid, het ombuigen van Tresoar tot een maatschappelijk kennisknooppunt. Tresoar wordt de faculteitsbibliotheek voor de universitaire vestiging. Ze catalogiseren met Worldcat via WMS, hebben ook archieftoegangen en een beeldbank. De kunst is om de systemen via applicaties met elkaar te verbinden zodat de klant kan zoeken in één systeem.
Redbot, Deltaplan Digitalisering is bedoeld voor de digitalisering van het erfgoed, gerealiseerd via Linked Data.
Steeds meer informatie van de overheden (gemeenten, provincie, waterschappen) komt digitaal.  Deze informatie wordt opgeslagen in een e-depot.
Verder is er het Wadden Knooppunt, waar alle informatie over de Wadden bij elkaar wordt gebracht. Bedoeling is om alle informatie full tekst online beschikbaar te stellen.
Rondleiding door de archieven, langs bijzondere documenten, huwelijksacte van Rembrandt, en een veroordeling van een mannelijk persoon tot brandmerking en veertigjaar verbanning wegens inbraak, en nog meer van dat soort bijzondere dingen (als ik wat meer vrije tijd krijg, ga ik zeker ook eens ‘sneupen’ daar).



FRYSKE AKADEMY  (14.30-17.30 uur)
Welkomswoord van Hans van der Velde (directie), en hij vertelt over ontstaan en geschiedenis van de FA. Doel is onderzoek doen naar de talen (Fries, Stellingwerfs, Bildts), taal-leren, verleden van Friesland, kennisvergaren en kennisverspreiden.
Elly Alberts, informatiespecialiste vertelt over wat ze zoal doet: ondersteunen van de wetenschappers en het managementteam, aanschaf literatuur, adviseren datamanagement, auteursrechtelijke kwesties, literatuuronderzoek, betrokkenheid met projecten.
Samenwerking met Tresoar : vastgelegd in convenant: alle boeken komen uit regulier budget Tresoar en worden geplaatst bij Tresoar.  Ook de Mercatorbibliotheek wordt getransformeerd naar Tresoar en alles wordt zo zichtbaar via Worldcat. De tijdschriftencollectie wordt gesaneerd. IBL in samenwerking met Tresoar. En er lopen diverse digitaliseringprojecten.
Rixt van Dongera vertelt over haar werk bij Mercator Kenniscentrum, platform voor meertaligheid in Europa, met de focus op onderzoek. Er verschijnen dossiers (aanw. In mediatheek NHL). Verder over Network of Schools ziewww.networkofschools.org, over LangOER, Friese MOOC, social media en taalkeuzen. Zie website www.mercator-research.eu.
Evelyn Bosma vertelt over haar onderzoek over de cognitieve aspecten van meertaligheid. Zij heeft 120 kinderen langere tijd gevolgt om e.e.a. in kaart te brengen.
Hendrik Sijens vertelt over het Frysk Woordenboek, Taalbank, Taalhulp, Spellingwijzer (-checker). Zie het Wurdboekportaal op https://taalweb.frl
En tenslotte Peter van der Meer, informatiespecialist over het geschiedenisproject HISGIS (www.hisgis.nl), een historisch geografisch informatiesysteem. Meer dan 500.000 objecten in Friesland worden in de databank vastgelegd. Dit is een interessante bron om je eigen (woon)omgeving te onderzoeken.
Dat was het in het kort! 
Al met al een geslaagde, informatieve, middag. Ook al was het ‘dicht bij huis’, je steekt er altijd wat van op,  je hoort altijd dingen die je nog niet wist……

Reacties

Populaire posts van deze blog

Glas

Vervelend, die glasscherven op het fietspad. Als iedereen nu eens zijn eigen rotzooi zou opruimen! Want een lekke band vindt niemand leuk. Maar gelukkig is het mooi weer vandaag, en was het goed recreëren in de berm,  wachtend op hulptroepen. En de Wegenwacht liet trouwens niet lang op zich wachten.

Hemels Blauw

Ruim zeshonderd pagina’s lang ben ik op reis geweest met de 26-jarige Emile en Joanne. Emile is jong, en heeft Alzheimer, en heeft niet lang meer te leven. Hij verlaat zijn familie en vrienden. Samen met de voor hem nog onbekende Joanne begint hij een emotionele road trip door Frankrijk en de Pyreneën. In een camper. Het wordt de laatste reis van zijn leven, Langzaam groeien de twee naar elkaar toe en wordt ook het tragische verhaal van Joanne duidelijk. Het is een reis door het leven. Ontroerend en fascinerend, door het steeds ernstiger worden van de vergeetachtigheid van Emile. Beider levens raken vervlochten. En ondertussen voel je de naderende dood. Joanne, getekend door het leven, het verlies van haar autistische zoontje, zorgt tot het einde toe voor Emile. Emile met al zijn vergeetachtigheid neemt als het ware de gedaante over van het overleden autistische zoontje van Joanne. Ondertussen krijg je een prachtig beeld van het Zuid-Franse landschap, en de reis verandert zo in een me...

Vallende fietsen

  Vandaag een dag van vallende fietsen dus leek het me beter een eind te gaan wandelen