Doorgaan naar hoofdcontent

Ding 11 - wie kent er niet een wiki?

Interessant om te ervaren, hoe informatie kan groeien, hoe mensen kunnen samenwerken, hoe informatie gedeeld kan worden – kansen voor een wiki

Ik denk, als hogeschoolmediathecaris, nu eens even na over de verschillende gereedschappen waarover ik de beschikking heb, om de kennisdeling in een mediatheek, als onderdeel van een hogeschoolorganisatie, op poten te zetten.
Als je kennis wilt delen, dan kun je dat doen onder het genot van een kopje koffie, in de wandelgangen krijg je de meest interessante suggesties aangeboden, tussen de bedrijven door hoor je de zinnigste opmerkingen. Wat doe je daar mee? Waar sla je de informatie op, en hoe maak je, dat jezelf, en je collega's, en de studenten, de kennis, op het juiste moment, kunnen ophalen? Dat is eigenlijk de centrale vraag!
Een wiki zou kunnen fungeren als een soort van depot van opgeslagen gemeenschappelijke kennis, intermediair in de deling van kennis.
Wat is waarheid? De waarheid wordt bepaald door het collectief. Een aardige illustratie van dit waarheidsbeginsel biedt de film “Wiki’s waarheid, een documentaire” van de VPRO. Een wiki is simpel van opzet, gebruikersvriendelijk, en gemakkelijk toegankelijk en doorzoekbaar. Ook een heel belangrijke eigenschap is dat een wiki ontstaat middels de samenwerking binnen een groep.

Binnen de NHL heeft de afdeling CMD een eigen wiki. Het valt me wel op, dat op deze wiki verschillende pagina’s er wat gedateerd uitzien. Leeft de wiki wel onder de studenten? Dat zou je je je kunnen afvragen. Of is de belangrijkste bron van informatie voor studenten toch de algemene website van CMD? [Ik ga dat navragen bij CMD, en ik kom hierop terug in een volgend bericht!].

Voor de mediatheek zie ik wel mogelijkheden voor een wiki:
  • intern zou je een wiki kunnen realiseren om, als collega’s samen, kennis uit te wisselen, en een project aan te pakken. Je zou bijvoorbeeld een wiki kunnen beginnen over 'hoe realiseer je één of meer van de '23 dingen' in de mediatheek;
  • voor extern gebruik ligt het misschien wat ingewikkelder. Je zou een thema moeten bedenken, een thema wat studenten en docenten van de NHL ook zou aanspreken.

Natuurlijk nog wat rondgesnuffeld op verschillende wiki's, om te weten waarover het gaat. En ik sluit dit lange verhaal af met een afbeelding, die ik leuk vond, op de literatuurwiki van de bibliotheek Deventer.




Reacties

Trijntje zei…
De CMD-wiki bestaat inderdaad náást de CMD-website. Momenteel is de CMD-website de belangrijkste informatie- en communicatiebron voor de afdeling. De wiki is twee jaar geleden gestart, maar niet uitgegroeid tot wat het had moeten worden. De wiki speelt dus, op dit moment, geen grote rol binnen de afdeling. Maar hij ís er nog wel, en mogelijk wordt hij nog nieuw leven ingeblazen.....
Sijke zei…
Het was mij ook opgevallen dat de CMD-wiki niet veel gebruikt werd. Het is interessant te weten waarom de wiki niet gebruikt wordt (lessons learned) zodat we daar rekening mee kunnen houden bij onze overwegingen om een wiki te starten

Populaire posts van deze blog

Vallende fietsen

  Vandaag een dag van vallende fietsen dus leek het me beter een eind te gaan wandelen

Rondje rond de brand

Heerlijk gefietst op deze mooie herfstdag. Noem het een rondje rond Suawoude, een rondje rond de  brand . De inwoners van Suawoude waren minder blij…..

2019