zaterdag 18 oktober 2008

100 (of meer?) woorden over 2.0

Inmiddels ben ik een dikke maand bezig met de cursus 23 dingen. [Kijk rond op mijn weblog voor mijn strubbelingen en vorderingen]. Voor mijn gevoel heb ik toch al heel wat geleerd, dingen die ik ook al toepas, thuis, en op mijn werk.
Zo is ‘mijn’ Netvibes (“TrijntjeNijntje”) dagelijks present op mijn scherm (eigen pagina’s thuis, openbare pagina’s op mijn werk), en hanteer ik Del.icio.us voor het opslaan en de onderverdeling van mijn favorieten, en het (verder) zoeken naar informatie. Verder ben ik te vinden op Hyves. De eigen intranetpagina van de mediatheek is bij mij minder prominent aanwezig, soms ga ik daar via Del.icio.us nog naar toe. Ook een bronnenportal van de mediatheek heeft voor mij niet meer de aantrekkingskracht als weleer.
Ik leer truukjes uit de trukendoos van ’23 dingen’, en die pas ik toe (en blijf ik toepassen). Men neme “Snippy”, héél handig!
Ik kijk rond op ‘Bibliotheek 2.0’, en de discussies daar vind ik ook erg boeiend om te volgen. Een aanrader, om lid te worden van die club!
Ondertussen denk ik na over toekomst van mediatheek en informatievoorziening, in relatie tot 2.0. Muvugaos rept in haar stukken al over 3.0. Nou, dat is iets waar ik me nu nog niet mee bezig houd. Ik ga [voorlopig] voor 2.0!

Ik zie dat ook de anderen binnen het NHL-project druk bezig zijn, en weer dingen doen, die mij niet líggen, of die mij niet lúkken. Ieder zijn/haar ding! Chapeau! Ik vind het interessant om de blogs van mijn collega’s te lezen. Je doet er inspiratie op, je krijgt er energie van. Sommigen zijn heel voortvarend, anderen wat terughoudender.

Ik vind wel dat ik veel heb geleerd bij de eerste dingen. Ik wist natuurlijk wel al van het bestaan van RSS, weblogs, tagging, Flickr, Del.icio.us, bibliotheek 2.0, etc etc, maar ik had/maakte geen tijd om me er echt in te verdiepen. Nu werd ik daar dan toch toe gedwongen. En ik word alsmaar enthousiaster. Ik moet eerlijk zeggen, dat ik ook wel eens een ding(etje) links laat liggen, wegens tijdgebrek, wegens minder interesse en/of geen affiniteit met het onderwerp.

Vooraf, en al eerder gezegd: ik ben tekstgericht bezig. Dat ligt mij het beste. Foto’s, foto-editing, film, etc. is niet zo mijn ding… (maar misschien verandert dat nog tijdens de ‘rest der dingen’).

Ik zie wel zeker mogelijkheden voor het inzetten van een weblog, RSS-feeds, social bookmarking (Del.icio.us) voor de mediatheek.
Is Del.icio.us een alternatief voor de mediatheek-bronnenportal?
Slagen we er in een interessante weblog te maken?
Kunnen we via RSS-feeds een overzichtelijke informatielijn voor studenten uitzetten?
Vragen genoeg! Dit zijn d’r maar een paar!

Maar, kortom gezegd, ik zie mogelijkheden!

Volgens mij kun je een aantal dingen uitstekend inzetten als tool(s) voor de mediatheek. Maar je zult het samen, als team moeten doen. Web 2.0 levert geen product dat áf is, maar een product waaraan gesleuteld wordt, en wat ontwikkeld wordt.
Een 2.0-benadering vraagt om een grote mate van vrijheid als het gaat om het kunnen experimenteren met tools en platformen, en legt vooral nadruk op de content, op de inhoud, en dan vooral een ópen content. In die zin is het geen traditionele tool; het is geen tool die gemaakt is tijdens een traject van projectplan, besprekingen, notities, en een uiteindelijk gerealiseerd product.
Ook kunnen verschillende onderdelen in elkaar overlopen.
Als je van start gaat met 2.0, dan start je dus niet met een website die áf is. Maar er wordt voortdurend aan gesleuteld, door ons (mediatheek), door de klanten (studenten). Volgens mij moet je er ook als team achterstaan, en als team het product ontwikkelen. Het is een sociale activiteit, ‘sharing-process'. Het is een proces van publiceren, reageren, feedback, nieuwe input, aanpassen, zijpaadjes, illustreren, op de kop zetten, becommentariëren, verbindingen leggen, ontwikkelen, etc.

Och Trijntje, ik ben allang óver de 100 woorden!
Dus laat ik het hierbij! Genieten van een paar herfstvakantiedagen....

2 opmerkingen:

ingrid zei

Del.icio.us als alternatief voor de mediatheek-bronnenportal is ook een vraag die ik me stel. Zou leuk zijn om hier eens met zijn allen over te brainstormen.

Joelle zei

Ik vind context van jou dat we het samen moet doen, één die zeker onderstreept mag worden. We weten allemaal wel waar we dingen voor zouden kunnen gebruiken. Maar door de verschillende zienswijzen, ook goed om bespreekbaar te maken en misschien zelfs een plan van aanpak. De rss voor de aanwinstenlijst, lijkt mij een goed, makkelijk en vooral uitvoerbaar begin.