Doorgaan naar hoofdcontent

Google scant boeken - Hoe doen ze dat?

Ik was op zoek naar patent- en octrooi-informatie, en kwam toen een octrooi tegen over het scannen van boeken om ze beschikbaar te stellen via Internet. Interessant genoeg om een posting aan te wijden.....
Het is tenslotte ons vakgebied: vroeger veel papier, boeken, tijdschriften, en nu en in de toekomst veel digitale informatie...

Google heeft zeven miljoen boeken gescand, waardoor gebruikers boeken kunnen opzoeken en (soms) inzien.
Hoe krijgt het internetbedrijf deze klus geklaard?

Wat betreft het octrooi van het Octrooicentrum Nederland:
Dit systeem voor Google Book Search maakt gebruik van twee camera's en infraroodlicht om de kromming van de pagina's in een boek automatisch te corrigeren.
Door een 3D-model van elke pagina te construeren, en deze vervolgens 'recht te buigen', kan Google online plat uitziende pagina's tonen. Het is niet nodig om boeken aan stukken te snijden of deze plat op een scanner te duwen - een tijdrovende klus. Google legt in octrooi 7.508.978 uit hoe het systeem werkt.
Ten eerste wordt het boek op een plat oppervlak geplaatst. Erboven toont een infraroodprojector een doolhofachtig patroon op de pagina's.
Vervolgens fotograferen twee infraroodcamera's dit infraroodpatroon vanuit diverse perspectieven. De beelden kunnen stereoscopisch worden gecombineerd.
Het patroon valt op het oppervlak van het boek, waardoor de driedimensionale kaart van het patroon correspondeert met het driedimensionale oppervlak van de pagina van het boek." Vervolgens kunnen foto's van de pagina, genomen met conventionele camera's, worden 'rechtgebogen'.
Dat maakt optische karakterherkenning makkelijker en zorgt voor een beter beeld, wanneer het boek wordt getoond in combinatie met de zoekresultaten op basis van de tekst.

Al met al een heel technisch verhaal.
Maar het is interessant om eens een octrooi te hebben bekeken, die ook met mijn vak te maken heeft.

Bron: http://www.octrooicentrum.nl/

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vallende fietsen

  Vandaag een dag van vallende fietsen dus leek het me beter een eind te gaan wandelen

Rondje rond de brand

Heerlijk gefietst op deze mooie herfstdag. Noem het een rondje rond Suawoude, een rondje rond de  brand . De inwoners van Suawoude waren minder blij…..

2019