Doorgaan naar hoofdcontent

Onzichtbaar

Samen met Metin heb ik een twintigtal jaren doorgebracht in de Bijlmer.

Samen met zijn ouders en zusje, is Metin vanuit Turkije naar Nederland gekomen (tachtiger jaren 20e eeuw). Ze komen te wonen in de Bijlmer in Amsterdam. Hij heeft een bijzonder dominante vader, die zijn gezin tiranniseert. De roman heeft een kleine zeshonderd pagina’s, maar omdat de verteltrant zo levendig is, lees je het boek uit ‘als een trein’. Metin neemt je aan de hand! Thema’s zijn vader-zoon-relatie, pesten, school, cultuurverschillen, probleemwijk, drugsoverlast, jeugd, puberteit, en jongvolwassenheid. De kleine Metin, en de puber Metin: hij wil vooral niet opvallen, het liefst onzichtbaar zijn, om vooral niet gepest te worden. 

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een opgroeiende jongen. 
Op de laatste pagina’s zie je de inmiddels volwassen man terug in de Bijlmer. Hij ziet als het ware het kleine jongetje wat hij ooit was, terug, spelend op de galerij van de flat. 

Weer eens een boek! Prachtig boek: “Wees onzichtbaar” van Murat Isik.





En ja, ook de Bijlmer had een bibliotheek. Daar maakte Metin kennis met lezen, boeken. Voor hem een nieuwe wereld. En steeds sneller sloeg hij de bladzijden om...... zijn leeshonger was gewekt!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vallende fietsen

  Vandaag een dag van vallende fietsen dus leek het me beter een eind te gaan wandelen

Sifan Hassan - een klasse apart

Respect!

Rondje rond de brand

Heerlijk gefietst op deze mooie herfstdag. Noem het een rondje rond Suawoude, een rondje rond de  brand . De inwoners van Suawoude waren minder blij…..