Doorgaan naar hoofdcontent

Kievitseieren

En dan nog een leestip: Harnas van Hansaplast” van Charlotte Mutsaers. Twee zussen worden geconfronteerd met de dood van hun broer. De broer leefde teruggetrokken, eenzaam en alleen, in de voorheen ouderlijke woning. Hij wordt dood aangetroffen in zijn huis. Zelfmoord, of een natuurlijke dood?
Beide vrouwen moeten het huis, de inboedel (puinhoop) opruimen, en dat is een hele klus. Het verleden, de gezamenlijke geschiedenis komt op hen af. Het verhaal is dan ook het verhaal van hun familie, (woonachtig in Utrecht) en tegelijkertijd een portret van de broer, en van de ik-figuur (de ene zus). Ondertussen is er het verdriet.
Het is als een reis terug in de tijd, soms absurdistisch, soms hartverscheurend.




Grappig, of niet, maar Leeuwarden komt nog even aan bod. In het gezin, in Utrecht, werden destijds kievitseieren gegeten, één keer in het jaar, nl op Grotiusdag, 22 maart, als eerbetoon aan Hugo de Groot. En die eieren moesten in Leeuwarden gekocht worden, bij poelier De Jong (Sint Jacobsstraat).
Handel dus, die kievitseieren. Je kunt het je nu niet meer voorstellen.
De kievitseieren zijn beschermde eieren, en dat is maar goed ook!

(Info kievitseierenhandel: HCL). 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vallende fietsen

  Vandaag een dag van vallende fietsen dus leek het me beter een eind te gaan wandelen

Rondje rond de brand

Heerlijk gefietst op deze mooie herfstdag. Noem het een rondje rond Suawoude, een rondje rond de  brand . De inwoners van Suawoude waren minder blij…..

2019