Doorgaan naar hoofdcontent

Universiteit in de regio


Echt fit was ik niet, maar ik ben toch maar naar de eerste lezing gegaan van het lunchlezingenseizoen 2017/2018 van Tresoar (zie de agenda van Tresoar).
Jouke de Vries gaf, op boeiende wijze, tekst en uitleg over de nieuwe "Campus Fryslân" van de Rijksuniversiteit Groningen. Het thema van de nieuwe, elfde, faculteit van de RUG is: 'global challenges, local solutions'. Globale 'goals' worden gekoppeld aan de lokale situatie.
Bij de ontwikkelingen ervan wordt nadrukkelijk ook de universiteitsstad van Fyslân van weleer betrokken, nl. Franeker.
Omdat het rijk de oprichting van nieuwe universiteiten niet meer toestaat, worden er andere initiatieven ontwikkeld: in de regio ontstaan nevenvestigingen van de bestaande universiteiten (bijvoorbeeld Den Haag gekoppeld aan Leiden, Middelburgs Roosevelt Academy gekoppeld aan Utrecht). In die rij past Leeuwarden, gekopppeld aan de RUG. Leeuwarden is een stad met 107.000 inwoners en heeft een aantal relevante kennisinstellingen (twee hogescholen, Thorbecke Academie, Wetsus).
Ook spelen een rol, bij het ontwikkelen van nevenvestigingen, de veranderingen in de technologie. Het investeren in grote fysieke universiteitsbibliotheken is niet meer nodig. Studenten kunnen via internet benodigde literatuur raadplegen en downloaden. En veel steden/gemeenten/provincies willen graag deelnemen aan de kenniseconomie.

Er is al eens eerder een poging gedaan om een in Leeuwarden een universiteit te realiseren. De University Campus Fryslân UCF moest na vijf jaar de poging staken. De UCF ging ten onder aan gebrek aan bestuurskwaliteiten (onduidelijk was wie eindverantwoordelijk was) en ook ten aanzien van de financiële stromen was veel onduidelijkheid.
Bij de totstandkoming van de Campus Fryslân is dan ook één duidelijke verantwoordelijke: de RUG, en de financiën staan onder contrôle.

Concreet zijn er straks drie studieniveau's:
  • Graduate school: gericht op het promoveren en schrijven van het proefschrift (de promoties vinden in Leeuwarden plaats);
  • Masters programma's: gericht op klaarstomen van studenten voor Graduate school; 
  • University college:  breed programma: alfa bèta gamma, gericht op jongere studenten. De thema's zijn: Engelstalig, residentieel, kleinschalig, persoonlijk, verbindend, internationaal.


De Campus Fryslân wordt gehuisvest in het Beursgebouw aan de Wirdumerdijk in Leeuwarden. Dat gebouw wordt binnenkort van binnen helemaal onder handen genomen, om te veranderen in een mooi modern onderwijsgebouw. Op dit moment loopt de aannemingsprocedure.
En het streven is om de officiële opening te verrichten tijdens het jaar van de Culturele Hoofdstad, 2018.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vallende fietsen

  Vandaag een dag van vallende fietsen dus leek het me beter een eind te gaan wandelen

Rondje rond de brand

Heerlijk gefietst op deze mooie herfstdag. Noem het een rondje rond Suawoude, een rondje rond de  brand . De inwoners van Suawoude waren minder blij…..

2019