Doorgaan naar hoofdcontent

Félicité

Mag ik een film aanbevelen?

FELICITE


Félicité is een bijzondere vrouw. Ze is alleenstaande moeder, vrijgevochten vrouw, en komt als zangeres in een nachtclub aan de kost. Dan gebeurt er iets vreselijks: haar 14-jarige zoon krijgt een verkeersongeluk. 

Félicité wordt gealarmeerd en zoekt haar zoon op in het ziekenhuis.

Het verhaal speelt zich af in Kinshasa (RDC).

Ik ben daar geweest, ken de stad een beetje: de mensen, de drukte, het verkeer, de kleuren en de geuren, de sfeer. Dus de film is een feest van herkenning, want er wordt veel "op straat" gefilmd: de razenddrukke, bruisende stad, de vele kleuren, de muziek, het ongeorganiseerde verkeer. Maar ook de verdrietigmakende dingen: eerst betalen, en dan behandeling in het ziekenhuis, de wetteloosheid, het gebrek aan (zorg)voorzieningen, de corruptie van o.a. politie, verschil in rijk en arm, het vaak harde bestaan.

Félicité doet er alles aan om aan geld te komen, om haar zoon te redden. Heeft ze eindelijk een aardige som bij elkaar, dan blijkt ze te laat te zijn om de jongen te laten opereren. Zijn ene been is inmiddels geamputeerd. De dokters moesten wel, want zo niet, dan zou hij sterven.

Uiteindelijk keert de relatieve rust weer in het huisje van Félicité, samen met haar zoon-op-krukken, en samen met de buurman die inmiddels bij haar is ingetrokken.

Félicité



Reacties

Populaire posts van deze blog

Vallende fietsen

  Vandaag een dag van vallende fietsen dus leek het me beter een eind te gaan wandelen

Rondje rond de brand

Heerlijk gefietst op deze mooie herfstdag. Noem het een rondje rond Suawoude, een rondje rond de  brand . De inwoners van Suawoude waren minder blij…..

2019