Doorgaan naar hoofdcontent

Toekomstwarmte


Leeuwarden,  interessante wijken w.b. geothermie (rood-oranje)

Geothermie biedt zeker mogelijkheden voor Fryslân, qua duurzame energielevering. Folkert Linnemans, innovatie- en energie-expert van bouwbedrijf Dijkstra Draisma vertelde hierover tijdens een lunchlezing ("Broodje Energie") bij NHL Hogeschool vanmiddag.
De energievoorziening hoort bij het totaalplaatje in de woningbouw en utiliteitsbouw van de toekomst. Het bouwbedrijf wordt van aannemingsgericht bedrijf tot een bedrijf dat een totaalconcept wil leveren voor bedrijf en particulier qua uitvoering van bouwprojecten: het gebouw, de energievoorziening, water, isolatie, domotica, etc.
We moeten met ons allen (de gebouwen dus) eerst energieneutraal worden en dan zelfs energieleverend. TNO doet al onderzoek naar de mogelijkheden op het gebied van geothermie. En wat blijkt? Friesland heeft een enorme potentie, misschien nationaal gezien, is Friesland wel de meest kansrijke provincie.
Het "goud" zit in de grond, maar wel heel diep (2,5 km).

Op dit moment staan we voor de keuze: welk systeem gaan we gebruiken?
Geothermie is vooral interessant voor gebieden met een hogere concentratie utiliteitsgebouwen (industrie, school, zwembad). Voor woningen staat het wooncomfort voorop. Maar grotere gebouwen hebben andere eisen, en hebben andere oplossingen nodig.
Geothermie kun je daarbij inpassen, in combinatie met andere energiebronnen.
In Kopenhagen en ook in Duitsland, lopen al een aantal projecten.
In Nederland moeten de overheden nog over de streep komen. Daar is nog een slag te slaan.


" Lang leve de warmte! "

Ps Lees ook Leeuwarder Courant 14-10-16 p.13





Reacties

Populaire posts van deze blog

Vallende fietsen

  Vandaag een dag van vallende fietsen dus leek het me beter een eind te gaan wandelen

Rondje rond de brand

Heerlijk gefietst op deze mooie herfstdag. Noem het een rondje rond Suawoude, een rondje rond de  brand . De inwoners van Suawoude waren minder blij…..

2019