zondag 5 juni 2011

Tryntsje, Meindert en de zee

‘De zee trekt, de zee roept, de zee schreeuwt, we hebben zout in ons bloed’.


Ik kom eigenlijk niet zo vaak in musea. Vandaag een uitzondering op de regel gemaakt (het regent, dus je moet wat). Mijn nichtje, fotografe, Tryntsje Nauta exposeert in het Fries Museum. De expositie heet De Zee Roept.

De Zee Roept is een overzicht van de foto's van Tryntsje, gecombineerd met muziek en teksten van singer/songwriter Meindert Talma.

Vanaf 31 mei tot en met 4 september 2011 toont beeldend kunstenaar en fotografe Tryntsje een aantal intieme portretten van de studenten van het Terschellinger Maritiem Instituut Willem Barentz (NHL Hogeschool) in hun leefomgeving. Ze raakte geïnspireerd door het leven van deze jongeren. Midden in een overgangsfase naar volwassenheid kiezen ze ervoor om zich vier jaar in een geïsoleerde omgeving voor te bereiden op een baan in de zeevaartwereld. Singer-songwriter Meindert Talma deelt de fascinatie voor de wereld van de zee. Zijn muziek maakt deel uit van de hedendaagse interpretatie ‘De Zee Roept’.


Mooie portretten (niet zo veel in aantal, ik had, wat dat betreft, méér verwacht), maar wel indrukwekkend. Minstens zo mooi zijn de teksten en muziek van Meindert Talma. Een prachtige combinatie: beeld en geluid.

Geen opmerkingen: