Doorgaan naar hoofdcontent

Dromen

Dromen houden een mens overeind. In “Duivels en heiligen” van Jean-Baptiste Andrea staan dromen en hoop centraal.


Een groep jongens belandt om diverse redenen in het door een strenge priester geleid weeshuis “De Grens”, in de onherbergzame Pyreneën, op de grens van Frankrijk en Spanje. De jongens worden daar zwaar mishandeld, en straf en wreedheden zijn aan de orde van de dag. Maar er is nauwelijks aan te ontkomen. De strenge regels dienen om de dictatuur van de clerus en de bestuurders in stand te houden.

Joseph kwam er terecht als wees, nadat zijn ouders en zusje omkwamen bij een vliegtuigongeluk. De jongens proberen te overleven en stichten zelfs een clandestien verbond “Het Nest”. Joseph droomt van een toekomst, een ontsnapping ooit. En dan ineens lijkt er hoop te zijn op die zonniger toekomst. Als begenadigd pianospeler komt hij terecht in een aristocratisch gezin, waar hij, onder streng toezicht van het weeshuisbestuur, een uur per week pianoles geeft aan de dochter des huizes. Hun haatliefde-verhouding biedt Joseph een sprankje hoop, en voorzichtig raakt hij in de ban van het meisje Rose.

Maar hoe, hoe kan hij ooit ontsnappen uit deze perverse wereld? Een plan wordt gesmeed.

Een groepje jongens, waaronder Joseph, lukt het op miraculeuze wijze te ontsnappen uit het internaat, en wel, met gevaar voor eigen leven, via een spoortunnel.

Daarna wordt Joseph uiteindelijk pianoleraar, dit was altijd al zijn droom.

Maar nóg één droom rest: ooit een keer Rose te ontmoeten. En dat is de reden dat hij waar hij kan, speelt op publieke piano’s, bijvoorbeeld op een station, of in een winkelcentrum. Met in zijn hoofd de droom dat eens het meisje Rose hem zal herkennen aan zijn pianospel, en haar hand op zijn schouder zal leggen.



PAGINA 22

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vallende fietsen

  Vandaag een dag van vallende fietsen dus leek het me beter een eind te gaan wandelen

Glas

Vervelend, die glasscherven op het fietspad. Als iedereen nu eens zijn eigen rotzooi zou opruimen! Want een lekke band vindt niemand leuk. Maar gelukkig is het mooi weer vandaag, en was het goed recreëren in de berm,  wachtend op hulptroepen. En de Wegenwacht liet trouwens niet lang op zich wachten.

Rondje rond de brand

Heerlijk gefietst op deze mooie herfstdag. Noem het een rondje rond Suawoude, een rondje rond de  brand . De inwoners van Suawoude waren minder blij…..