Doorgaan naar hoofdcontent

Leven

Ik lees ook graag (auto)biografische boeken.

In het nieuwe jaar heb ik nu nét gelezen “Een ander leven, autobiografisch werk van de Zweedse auteur Per Olov Enquist.

Prachtig boek, vandaar getipt! Het boek leest als een roman.

Het thema is Enquists jeugd in Zweden, zijn ontluikend, en later succesvol schrijverschap, participatie in de culturele en politieke veranderingen in het Europa van de 20e eeuw. Vooral zijn problematisch alcoholgebruik, zijn diepe, diepe val, staan centraal. Maar uiteindelijk is er de bevrijding van de alcohol en het hervonden (andere) leven als schrijver. 

Aan het eind van het verhaal komt de loutering, maar die kreeg hij niet cadeau. Keer op keer volgde hij, al dan niet onder dwang, ontwenningstrajecten in verslavingsklinieken, maar aldoor raakte hij opnieuw aan de fles. Het afkickproces mislukt iedere keer. De totale ondergang lijkt dan ook niet te keren.

Maar toch.....! Pas bij de derde afkickpoging klimt hij langzaam maar zeker omhoog, uit het ravijn. Licht aan het einde van de tunnel.

Prachtig, meeslepend geschreven. 


PAGINA 452

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vallende fietsen

  Vandaag een dag van vallende fietsen dus leek het me beter een eind te gaan wandelen

Rondje rond de brand

Heerlijk gefietst op deze mooie herfstdag. Noem het een rondje rond Suawoude, een rondje rond de  brand . De inwoners van Suawoude waren minder blij…..

Monument dichtbij huis

Waar is ze nou weer? Een monument dichtbij huis (Wirdum) is  Jousmastate , een grafheuvel op de plaats waar ook ooit een stins stond. Op de familiebegraafplaats liggen de  Van Eysinga’s  begraven. Heel toevallig kwam ik er terecht op mijn fietsroute vandaag. Er volgen vast nog wel mediaberichten deze week, want wat blijkt? Op 27 september is de officiële oplevering van het gerenoveerde monument.