donderdag 19 maart 2015

Een nieuwe wereld

Er gaat een wereld voor je open als je ziet wat er allemaal met 3D printing mogelijk is.  Adri Schokker, docent mediavormgeving aan de Academie voor Popcultuur, studentbegeleider, media kunstenaar, en tentoonstellingsmaker gaf vandaag een lezing in Tresoar "Dingen uit Data" en zo nam hij mij mee in de wereld van 3D printen. 

Wat zijn nou de grote voordelen van het produceren van voorwerpen via 3D printen:
1.Je kunt complexe voorwerpen maken. Er zijn al toepassingen van bekend binnen de medische wetenschappen. Maar ook in de voedselindustrie liggen kansen.
2.Vervoer van producten is niet meer nodig. Je hebt enkel een printer nodig op de plaats waar je het product nodig hebt.
3.Er komt weinig tot geen restafval vrij.
4.De productiekosten zijn betrekkelijk laag.Het maken van voorwerpen via deze techniek is mede een succes geworden door de invloed van social media. Het is gemakkelijk om zo "werkgroepjes" te hebben en producten te ontwikkelen. Je deelt kennis, leert van elkaar, en bedenkt een product, en dat, gekoppeld aan het technisch proces, vormt het succes. Hierdoor ontwikkelt 3D zich snel, vaak van onderop. De productiekosten zijn betrekkelijk laag. Zo ontstaan er overal ter wereld van die "fablabs".

Ondertussen ruiken de grote multinationals geld, en die hebben dus het idee ook opgepakt, te weten: (marktleiders) Stratasys en 3DSystemsDeze middag stond de "Frysklab"-bus van de Bibliotheek Service Fryslân vol 3D-printers en andere "maakmiddelen" , voor het gebouw van Tresoar. 
Dus daar ook nog even een kijkje genomen! En mijn naam 3D-geprint ! 

Geen opmerkingen: