zondag 1 februari 2015

Op zoek naar "Het meisje met de appel"

Slieker Leeuwarden had een marathonweekend (31/1-1/2) met succesfilms van het afgelopen jaar. Kans voor mij om "The Grand Budapest Hotel" (2014) te gaan zien. Zo gezegd, zo gedaan!

Regisseur van deze film is Wes Anderson, en een paar van de acteurs zijn Ralph FiennesTony Revolori en Saoirse Ronan.

'The Grand Budapest Hotel' vertelt het verhaal van een legendarische hotelmanager Moustapha (Ralph Fiennes) van een beroemd Europees hotel. Tussen de oorlogen in raakt hij bevriend met een jonge medewerker, de piccolo, Zero (Tony Revolori) die een vertrouweling van hem wordt. Het verhaal draait om de diefstal van een onbetaalbaar schilderij ("Het meisje met de appel") uit de Renaissance, de strijd om een enorm familiefortuin en de omwentelingen die Europa transformeren in de eerste helft van de 20e eeuw.

Prachtige film, echt aan te bevelen. Het verhaal op zich is niet bijzonder sterk. Maar dit wordt vergoed door de schitterende beelden van Oost-Europese landschappen, bergen, sneeuwlandschappen, in een vaak decadente begin-20e-eeuwse sfeer, het majestueuze hotel in een sprookjesachtige omgeving. Soms deed de sfeer me denken aan de Harry Potter-films. Veel actie, intrige, complot en romantiek. Soms onsamenhangend, dan weer vol van toevalligheden, en verhaaltechnische vondsten.

Ik heb me er geen seconde bij verveeld.


Geen opmerkingen: