donderdag 25 juli 2013

Rentrée à la maison

Verre reizen maken is één ding, maar vertrekken van een vliegveld, als Kinshasa International Airport is een ander ding.
Plaats van vertrek is N'Djili (zo heet het vliegveld van Kinshasa), en voor je in het vliegtuig zit, moet je nog een lange weg afleggen.

Een schets van de gang van zaken
 1. om het vliegveld binnen te treden, moet je extra geld op tafel leggen: vijftig dollar per persoon. Dus eerst ga je naar een loket, buiten, vóór het luchthavengebouw voor de betaling ervan, op vertoon van ticket en paspoort. En in ruil daarvoor krijg je een bewijs van betaling (in tweevoud)
 2. ingangscontrole - de betalingsbewijzen en paspoort laten zien 
 3. bagagesluis - ook hier weer paspoort laten zien, met de tickets 
 4. ruimbagage: koffers uitvoerig laten doorzoeken, en dan apart zetten - hierbij paspoort en tickets laten zien (en maar hopen dat je geen artikelen 'verliest')
 5. vaccinatiebewijs laten controleren, ook paspoort en ticket erbij 
 6. boardingpass aanvragen, op vertoon van paspoort - tevens de ruimbagage inchecken. Je ontvangt daarbij een RDC-formulier, wat direct moet worden ingevuld
 7. dóór de douane: mannen en vrouwen in aparte rij, in verband met het fouilleren (man door man, vrouw door vrouw) - uiteraard paspoort en ticket/boardingpass en de betalingsbewijzen (1). Tevens visa-controle, met een stempel cadeau
 8. eindelijk (na lang wachten) in het vliegtuig, in ieder geval op weg ernaar tóe: boarding, op vertoon van boardingpass en paspoort, tevens nog een keer fouilleren, en de handbagage wordt grondig doorzocht 
 9. in het busje richting vliegtuig, dat smartelijk op ons staat te wachten. Busje stopt, en uitgestapt! Daar controle op boardingpass en inleveren van de kopie van het betalingsbewijs (1)
 10. twee stappen verder: paspoortcontrole en boardingpass en RDC-formulieren
 11. controle ingevulde RDC-formulieren - inleveren een deel (6)
 12. inleveren origineelbon betalingsbewijs, en tweede deel RDC-formulier (1 en 6)
 13. in de deur van het vliegtuig controle boardingpass
Al met al ben je hier wel even mee zoet. Het duurt lang, want de medewerkers van de verschillende luchthavendiensten nemen de tijd voor de handelingen die ze moeten verrichten. Ze nemen hun taak serieus! En bovendien is ook lang niet alles geautomatiseerd, dus moet er ook nogal wat handwerk (o.a. stempels zetten), en denkwerk, worden verricht. Waar nodig, wordt ook nog met collega's overleg gevoerd.

Uiteindelijk zitten we dan in het vliegtuig, heerlijk, héhé, op weg naar Nederland. Nog even een tussenstap op Atatürk, en voilá daar is Schiphol.
.....waar we fluitend langs douane en bagagediensten de aankomsthal binnenlopen.

Wil je meer lezen over dit thema, ga dan naar dit artikel "How to survive"

Foto: "Op straat in Kinshasa", cop. Huizenga, 2013

Geen opmerkingen: