donderdag 10 mei 2012

Haal alles uit Facebook

"Maar wat moet je nu met je onderneming op Facebook. Natuurlijk kan elk bedrijf een standaard pagina aanmaken en vervolgens gaan bedelen om ‘likes’, maar hoe kun je als bedrijf of instelling echt effectief gebruik gaan maken van de vele mogelijkheden van Facebook? En dan denk je dat je het weet en dan is alles weer anders".
Bovenstaand stukje is een triggerende frase uit de aankondiging van de  workshop "Haal alles uit Facebook" van AcademyNoord.
De uitdaging voor mij zit in het feit, dat wij op het werk overwegen om als dienst (mediatheek NHL Hogeschool) een Facebookpagina aan te maken.
Dus was ik benieuwd naar wat ik te horen zou krijgen op deze middag (donderdagmiddag, 10 mei, GameShip Leeuwarden)!
De workshop werd verzorgd door WildSea  ("De mensen van Wild Sea houden van verhalen, van reizen, beleven en verkennen. Simpelweg: we houden van mooie dingen. Goede concepten. Effectief minimaal design. Zaken die er toe doen. Online, offline. Op elk apparaat, via elk medium. Ongeacht tijd en plaats").

Een paar highlights, 10 tips waar ik wat mee kan (binnen Facebook) :
  • groepen aanmaken, en je klanten daarmee groeperen
  • je archief kun je downloaden ("download a copy")
  • je kunt binnen een posting vrienden al linken (met @)
  • ook handig is het om vriendenlijstjes te maken ("create a new list")
  • regel je privacy ("privacy")
  • kalenderdingen kun je regelen door "events" aan te maken en vrienden daarvoor uit te nodigen
  • in "polls" kun je kleine enquêtes houden
  • krijg je teveel vrienden? "unsubscribe" ze
  • plak een mooi plaatje op je beginpagina
  • advertenties kun je weren, door "adverts hidden"
Met een Facebook CMS kun je bijzondere dingen doen met je Facebookpagina. Een beetje technische kennis hiervoor heb je wel nodig.
Pagemodo geeft de mogelijkheid om via verschillende templates je Facebookpagina een ander uiterlijk te geven, en daarmee meer te laten opvallen.
Met FacebookConnect (API) kun je wereld 'buiten Facebook' verbinden met de 'wereld binnen Facebook'. met andere woorden, je kunt Facebookelementen toevoegen aan je reguliere website.
Met Animoto kun je filmpjes aanmaken en plaatsen.
Al met al een interessante bijeenkomst, met waardevolle demonstraties, van wat er zoal mogelijk is binnen en buiten de Facebookomgeving.

Tot slot nog even een voorbeeld van het gebruik van Facebook in de thuiszorg, een project van Thuiszorg de Friese Wouden, met als doel vakantiekrachten te werven voor de komende zomer in de ouderenhulp (klik hier). Facebook, als middel om je doelgroep te bereiken!!

En hier nog het creatieve verslag van de workshop, met dank aan de kunstenaar.

Bronnen, meer info: AcademyNoord, WildSea, AcademyNoord

Geen opmerkingen: